Rusi uvode porez za besposličare

Dodajte komentar

U sovjetsko doba postojala je takva praksa — “dokoličare“ su hapsili i bacali u zatvore ili su ih slali na prinudni rad u Sibir i druge udaljene regione. Najpoznatiji osuđenik bio je pjesnik i esejista, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Josif Brodski.

Međutim, sada kazne neće biti tako drastične i surove kao u sovjetsko doba, ali će, ukoliko nacrt zakona bude usvojen, to biti udarac po džepu dokoličara, što opet umije da zaboli. Ministarstvo rada Rusije već sprema nacrt zakona o “oporezivanju“ radno sposobnih građana, koji zvanično nigdje nisu zaposleni. Političari se u velikoj mjeri oslanjaju na iskustvo Bjelorusije, gdje nezaposleni građani moraju da uplate u budžet po 260 dolara godišnje.

Kao ključni argument u korist uvođenja takvog zakona, koji su mediji nazvali “porez na besposličarstvo“, inicijatori navode to što nezaposleni ne plaćaju nikakve poreze niti osiguranja, ali koriste sve socijalne pogodnosti. Recimo, medicinska pomoć je besplatna za sve građane zemlje, bez razlike, i to je Ustavom zagarantovano.

Ideja je da nezaposleni sada počnu da plaćaju obavezno medicinsko osiguranje. Protivnici te inicijative se žale da bi ta mjera bila direktno kršenje ljudskih prava. Po Ustavu RF, zapošljavanje je lična stvar, tj. pravo svakog građanina, a ne njegova obaveza. Zbog toga se danas u Rusiji mnogi odlučuju da žive na grbači roditelja ili od izdavanja stanova, a ne od svog rada. Međutim, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, koja je uzdrmala tržište rada čak i u najbogatijim evropskim zemljama, u Rusiji posla ima. Slobodno se može reći da ovdje ne radi samo onaj ko to neće. U Rusiji ima oko 77, 5 miliona radno sposobnih, što je više od polovine stanovništva (53 odsto). Prema zvaničnim podacima, na birou rada nalazi se manje od 882.000 nezaposlenih, a broj slobodnih radnih mjesta, prijavljenih od strane poslodavaca, iznosi 1,4 miliona.

Istraživanja pokazuju da skoro polovina Rusa, njih 45 odsto njih, podržava uvođenje “poreza na besposličarstvo“. Još 21 odsto ispitanika “besposličarima“ naziva sve nezaposlene, dok 8 odsto njih smatra da su besposličari oni koji žive na tuđoj grbači.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *