Pregled štampe za 13. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Sjekloća: Slike najbolje govore

Član Odbora direktora Pošte po leks specijalisu Stojan ’Sjeldoća (Demos) obišao je filijale ovog državnog preduzeća od Ulcinja do Bijelog Polja i napravio niz fotografija koje, kako ističe, predstavljaju dio materijalno-tehničkog stanja u poštama, a posljedica su “domaćinskog” vođenja preduzeća.

Slom Dojče banke bi povećao kamate

Ekonomski analitičar i savjetnik potpredsjednika Vlade Izarija Pejović ocijenio je da ako bi Dojče banka došla u stanje da neizmiraje obaveze to bi se odrazilo na evropski bankarski sektor.

Od EK prikupljeno više od 32 miliona eura

Više od 32 miliona eura prikupljeno je prethodne dvije godine od EK i bilateralnih donatora za aktivnosti u sklopu Strategije JIE 2020, rekao je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svitanović.

Dnevne novine

Crna Gora je parče raja u koje vrijedi ulagati

Britanski mediji ponovo ističu Crnu Goru kao odličnu priliku za investiranje u nekretnine, bilo da se radi o kupcima kuća za odmor ili velikim investitorima.

Naplaćeno 63 miliona prihoda

Uprava carina u avgustu je naplatila neto 63,06 miliona eura prihoda, od čega se najviše odnosilo na porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu.

TE Pljevlja ostvarila rekordnu dnevnu proizvodnju

Termoelektrana “Pljevlja” proizvela je prekjuče 4.934,2 MWh električne energije na pragu elektrane, ostvarivši rekordnu dnevnu proizvodnju od početka rada pljevaljskog termo bloka 1982. godine. Ovo je treći dnevni rekord termoelektrane tokom ovoga mjeseca, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Dan

Bez posla ostalo 80 pomoraca

Državna kompanija Barska plovidba, nakon 51 godinu, izvjesno izgubila jedinu redovnu pomorsku liniju sa Evropom, Bar-Bari-Bar, iako aktuelni ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović izjavljuje da još nije došlo do konačnog stava o ukidanju te pomorske linije, te da je u interesu da Crna Gora zadrži liniju.

Blokada magistrale do nedjelje

Na zboru radnika fabrike mineralne vode Bjelasica Rada, održanom prije dva dana, dogovoreno je da od danas radikalizuju protest. Prema riječima predstavnice radnika Ljiljane Raković, radnici još nijesu dobili odgovor od potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Sebi povećali plate, a građanima poreze

Vlada Mila Đukanovića je u poslednje četiri godine povećala javni dug, PDV, krizni porez na plate, uvela u stečaj najveću fabriku u zemlji, zamrzavala penzije i počela sa najvećim projektom u zemlji izgradnjom autoputa.

Potpisan sporazum

Kompanija Uniprom, vlasnika Veselina Pejovića, potpisala je juče sporazum o saradnji sa austrijskim preduzećem Hertwich Engineering, vrijedan 15 miliona eura, za izgradnju fabrike bileta, odnosno trupaca kapaciteta 60 hiljada tona i fabrike silumina, odnosno legura 30 hiljada tona, prenosi portal Analitika.

Pobjeda

Moliće Brisel da im odloži pad cijena

Proces liberalizacije osiguranja autoodgovornosti trebao bi da počne u avgustu naredne godine, a očekivana posljedica bi bila pad cijena osiguranja za vlasnike vozila.

Za devet mjeseci realizovana petina kapitalnog budžeta

U prvih devet mjeseci ove godine realizovano je 18,5 odsto kapitalnog budžeta, odnosno 9,7 miliona eura, saopštio je u intervjuu za Pobjedu direktor Direkcije javnih radova Milan Martinović. Kapitalnim budžetom za ovu godinu planiranaje realizacija 52,7 miliona eura.

Austrijanci grade fabrike trupaca i silumina za KAP

Kompanija Uniprom potpisala je juče u Podgorici sporazum o saradnji sa austrijskim preduzećem Hertvik inženjering, vrijedan 15 miliona eura, za izgradnju fabrike bileta, odnosno trupaca kapaciteta 60 hiljada tona i fabrike silumina, odnosno legura 30 hiljada tona.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *