Izvršni direktor Wells Farga podnio ostavku nakon skandala s računima

Dodajte komentar

Izvršni direktor banke Wells Fargo, John Stumpf podnio je ostavku u svjetlu skandala oko otvaranja računa korisnika bez njihova znanja, objavila je u srijedu ta banka.

Banka i dalje istražuje kako je otvoreno dva miliona računa bez dozvole korisnika, a nedavno je objavila da Stumpf, koji je prošle godine plaćen 19,3 miliona dolara, neće dobijati platu tokom istrage.

“Iako sam bio duboko posvećen i fokusiran na upravljanje kompanijom kroz ovo razdoblje, odlučio sam da je najbolje za kompaniju da odstupim”, poručio je u srijedu Stumpf.

Na čelnom mjestu banke naslijediće ga sadašnji predsjednik banke i glavni operativni direktor Timothy Sloan, dok će nezavisni predsjednik banke Stephen Sanger preuzeti mjesto predsjednika uprave.

Prošlog je mjeseca Wells Fargo kažnjen s 185 miliona dolara i optužen od strane američkih regulatora za “rasprostranjenu nelegalnu praksu”. Kazna koju je izrekao Američki ured za finansijsku zaštitu potrošača najveća je dosad tog regulatora.

Wells Fargo je dosad otpustio više od 5.000 radnika kao odgovor na skandal.

Banka je objavila da će kontaktirati svakog klijenta diljem zemlje koji ima depozit u banci i ispitati jesu li njihovi računi propisno ovlašteni. Takođe će kontaktirati stotine hiljada kupaca s važećim kreditnim karticama i ispitati trebaju li i žele te kartice.

Ubuduće će banka klijentima slati potvrdni e-mail u roku od jednog sata od otvaranja novog depozitnog računa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *