15 najbogatijih preduzetnika u 2016. godini

Dodajte komentar

Kažu da novcem ne može da se kupi ljubav, ali šta je sa privatnim ostrvom? Suosnivač kompanije Oracle Larry Ellison ima jedno, a on je peti na listi najbogatijih preduzetnika.

Ovo je top 15 preduzetnika čija se težina eri milijardama, a listu je objavio Forbs (“Forbes 400 list”).

1. Bill Gates
Bogatstvo: 81.8 milijardi dolara.

Šezdesetogodišnji osnivač Microsoft, sada se fokusira na filantropske aktivnosti, i to zajedno sa svojom ženom Melindom. Fondacija “Bill and Melinda Gates” je objavila da će donirati u naredne tri godine oko 80 miliona dolara, a sve u cilju da se više žen bavi novim tehnologijama.

2. Jeff Bezos
Bogatstvo: 72.1 milij. dolara.

Osnivač i izvršni direktor Amazona, takođe je i vlasnik avio-kompanije “Blue Origins”. Sebi je postavio cilj da približi “astronautsko iskustvo” široj publici. Do sada, “Blue Origins” je uspješno lansirao i sletio četiri rakete koje mogu više puta da se upotrebljavaju.

3. Warren Buffett
Bogatstvo: 64.4 milij. dolara.

Ovo je prvi put za 15 godina da je ovaj 86-godišnjak izgubio drugo mjesto na Forbsovoj “400 listi”. Njegovo bogatstvo navodno je pretrpjelo udarac nakon što je kompanija “Wells Fargo” priznala da je lažirala neke informacije.

4. Mark Zuckerberg
Bogatstvo: 55 milij. dolara

Osnivač Fejsbuka (Facebook) nastavlja da svoje bogatstvo zalaže u humanitarne svrhe. Prošlog mjeseca objavio je da će investirati 3 milijarde dolara narednih 10 godina u sprječavanje bolesti kao i u ljekove. I on ima fondaciju kojom upravlja sa svojom ženom, pod nazivom “Chan Zuckerberg Initiative”.

5. Larry Ellison
Bogatstvo: 49.3 milij. dolara

Suosnivač kompanije Orakl privukao je pažnju medija nakon što je prije nekoliko nedjelja objavio da je “Vođstvo Amazona gotovo”, i to tokom svog govora na konferenciji u San Francisku “Oracle OpenWorld”. Elison tvrdi da će Orakl svrgnuti Amazon: “Sada imamo tehnološku prednost nad Amazonom u infrastrukturi, i u usluzi.”

6. Michael Bloomberg
Bogatstvo: 44.4 milij. dolara

Bivši gradonačelnik Njujorka sagradio je svoje bogatstvo u medijskoj industriji. Skoro je donirao 300 miliona dolara baltimorskoj školi “Johns Hopkins”. Na ovaj korak se odlučio nakon što je WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) rangirala SAD na 31. mjesto, po dužini životnog vijeka.

7. Larry Page
Bogatsvo: 38.7 milij. dolara

Suosnivač Google-a i izvršni direktor Alphabet-a  ima 43 godine, a njegov najpoznatiji pretraživač slavi 18 godina.

8. Sergey Brin
Bogatstvo: 37.5 milij. dolara

Prošle nedjelje je, Googleov suosnivač i preduzetnik iz Rusije, prodao jedan svoj udio u Alfabetu vrijedan oko 26.4 miliona dolara. Kao predsjednik Alfabeta, on je dužan da objelodani svoje trgovinske aktivnosti.

9. Phil Knight
Bogatstvo: 24.6 milij.dolara

Knajt je osnovao gigantsku kompaniju Nike i to prije više od 52 godine (!) Prošlog juna se penzionisao.

10. Michael Dell
Bogatstvo: 20.3 milij. dolara

Michael Dell osnivač je kompjuterske kompanije Dell, Inc. Stvorio je jednu od najprofitabilnijih kompjuterskih kompanija na svijetu sa godišnjom prodajom od 50 milijardi dolara.

11. Paul Allen
Bogatstvo: 19 milijardi dolara

Allen nije samo suosnivač microsofta, već i član privatne putničke elitne (koja ima za cilj da približi “astronautsko iskustvo” široj publici), i vlasnik je kompanije “Vulcan Aerospace”.

12. Donald Bren
Bogatstvo: 15.2 milij. dolara

Donald Bren (rođen 1932. godine) američki je biznismen, predsjednik i jedini vlasnik “Irvine Company”, kompanije koja se bavi nekretninama i investicijama.

13. Thomas Peterffy
Bogatstvo: 12.6 milij. dolara

Ovaj preduzetnik rođen u Mađarskoj, bio je pionir digitalne trgovine. Izmislio je i predstavio algoritam za trgovinu u kasnim sedamdesetim i ranim osamdesetim i to Wall Street-u. Osnivač je, izvršni direktor i predsjednik “Interactive Brokers Group”.

14. Elon Musk
Bogatstvo: 11.9 milijardi dolara.

Osnivač gigantskih kompanija “Tesla” i “SpaceX” skoro je objavio svoj plan da će odvesti čovječanstvo na Mars i to za 10 godina. Stručnjaci, uključujući i bivše astronaute NASE, tvrde da će se tehnologija koja će omogućiti bezbjedan put u kosmos i za “obične” putnike, razviti tek kroz 25 godina.

15. Rupert Murdoch
Bogatstvo: 11.5 milijardi dolara.

Imperija medijskog mogula iz Australije nedavno je doživjela udarac zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Ipak, Mardokovo bogatstvo se i dalje mjeri milijardama dolara.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *