Predstavljamo: Oktobarski vikendi popusta i zabave u Lipskoj pećini! (foto)

Dodajte komentar

Lipska pećina prima posjetioce još od 19. vijeka a i danas je jedina pećina na ovim prostorima koja je valorizovana i uređena za turističke posjete, a koja nakon samo godinu dana zvaničnog otvaranja predstavlja nezaobilaznu atrakciju u našoj zemlji.

Lipska pećina se nalazi na samo 5 km od Prijestonice Cetinja na skretanju sa magistralnog puta Podgorica – Cetinje prema Nacionalnom restoranu Belveder. Od 01. oktobra pećina radi skraćenim radnim vremenom i ture polaze svakog dana u 10:00, 11:30, 13:00 i 14:30 časova.

Sve ture pećinom počinju sa vozićem koji kreće sa besplatnog parkinga i vozi do ulaza u pećinu, isti vozić posjetioce vraća nazad do parkinga, a sama tura se sprovodi u pratnji obučenih vodiča koji posjetoce upoznaju sa istorijatom i nastankom pećine. Pored parkinga, vozića i pratnje vodiča u cijene ulaznica za posjetu Lipskoj pećini je uključeno još i osiguranje posjetilaca, kao i orpema za ture za koje je neophodna.

U Lipskoj pećini u oktobru mjesecu su aktuelni vikend pospusti na turu „Zavirite u pećinu“.

Vikend za djecu je 15. i 16. oktobar kada je ulaz za djecu besplatan. Napominjemo da su djeca uzrasta do 15 godina i da bi ostvarili popust morju biti u pratnji roditelja ili staratelja. Akcija ne važi za organizovane grupe.

Vikendi za prijatelje su 22. i 23., kao i 29. i 30. oktobar – dvoje plus dvoje prijatelja 20 eura (4 ulaznice). Redovna cijena za četvoro ljudi iznosi 28€, paket „Vikendi za prijatelje“ obezbjeđuje popust od 30%.  

baner

Pored vikend popusta i u ovoj sezoni je aktuelna promotivna cijena od 3€ za djake vrtića, osnovnih i srednjih škola koji u okviru izleta i ekskurzija posjećuju Lipsku pećinu. Cijena za njih uključuje sve što je uključeno u cijenu redovne posjete pri čemu je za ove grupe posebno odobren popust od 40%.

Iz Turističkog preduzeća Lipska pećina ističu da su jako zadovoljni pokazateljima uspješnosti.

– „Prošle godine smo imali oko 10 000 naplaćenih karata, dok je broj posjetilaca iznosio oko 15 000. Moramo istaći da je ova sezona bila bolja u odnosu na prošlu te se možemo pohvaliti povećanjem broja prodatih karata i broja gostiju. U ovoj sezoni broj prodatih karata je iznosio 14 000 dok je broj posjetilaca bio znatno veći. U ovoj sezoni su bili popularni „Porodični paketi“ koji podrazumijevaju roditelje i dvoje ili troje djece.  Ponovo smo ove godine imali i grupe iz određenih udruženja koje su Lipsku pećinu posjetile besplatno, kao i promocije koje su podrazumijevale gratis ulaz za djecu. Imajući sve navedeno na umu, broj posjetilaca je u skladu sa našom evidencijom iznosio oko 17 000.“

U 2015. godini Lipska pećina je bila dobitnik Wild Beauty nagrade za nabolju atrakciju u Crnoj Gori koju dodjeljuje Nacionalna Turistička Organizacija Crne Gore. Nakon ove prestižne nagrade, uslijedila su i priznanja od strane posjetilaca. U 2016. godini Lonely planet preporučuje Lipsku pećinu kao nezaobilaznu atrakciju u Crnoj Gori, dok je TripAdvisor, na osnovu utisaka posjetilaca, pozicionira kao obaveznu atrakciju na Cetinju. Iz Turističkog preduzeća ističu da je dobrom kotiranju na ovim sajtovima, koji predstavljaju nezaobilazna mjesta informisanja svih stranaca koji našu zemlju posjećuju, doprinijela i činjenica da, pored kvalitetne usluge koju ovo preduzeće pruža, svoju ponudu konstantno i dopunjuje. U ljetnjoj sezoni su kao jedan od noviteta posjetioci imali prilike da u samoj pećini degustiraju proizvode (vino, rakiju i domaći sok) sa teritoije Dobrskog sela i Prijestonice.

58

Tokom sezone su u pećini organizovani i događaji koje ovi predjeli ne pamte. Pored redovnih tura koje su dostupne svakog dana u pećini su organizovani i koncerti, kongresi, tim bilding aktivnosti za preduzeća i digustacije crnogorskih vina, naravno, avanturistički poduhvati kao što su  spuštanje na konopima i lov na blago nijesu izostali.

– „Cilj nam je da našim posjetiocima, koji su u više od 80% slučajeva stranci, približimo crnogorski identitet i da crnogorske proizvode i ljepote predstavimo na evropski način“ ističu iz Lipske pećine.

U Lipskoj pećini je uvijek dinamično te iz menadžmenta ističu samo neke od aktivnosti koje su neobične za pećinski ambijent a u kojima su kao predstavnici utrobe zemlje imali prilike da učestvuju:

– „U proteklom periodu u pećini je sniman i spot za pjesmu „Sam“ grupe Highway trio koja nas je predstavljala na Pjesmi Evrovizije, pored ovoga rađeno je profesionalno fotografisanje grupe modela čija emisija se očekuje do kraja jeseni. Pored navedenog, imali smo i zahtjeve mladenaca koji su se u predivnom pećinskom ambijentu fotografisali nakon vjenčanja. Ono što nas posebno raduje usljed specifičnosti naše usluge je i činjenica da je i jedna američka televizija snimila Lipsku pećinu kao jednu od najznačajnijih avanturističkih destinacija za posjetiti na prostorima Balkana. Više informacija o emitovanju pomenutih emisija naši prijatelji će moći da pročitaju u narednom periodu putem naših društvenih mreža.“

– „Naš cilj je da iz godine u godinu obogaćujemo ponudu pećine, kao inovatori u crnogorskom turizmu 2015. godine smo valorizovali prvu pećinu što nas dodatno obavezuje da našim posjetiocima svake godine predstavimo novi vid usluga. Ove godine posjetioci su imali prilike da, za istu cijenu karte, vide još dvije dvorane koje su valorizovane i osposobljene za prijem posjetilaca, kao i da se prošetaju restaurirnim stepenicama izgrađenim 1918. godine. U oktobru mjesecu su aktuelni vikend popusti, a obećavamo da će i u narednom periodu biti još iznenađenja za sve one koji nas prate.“– za kraj je istakla direktorica marketinga Milena Raičević.

Lipska pećina je 2015. godine, po treći put kroz crnogorsku istoriju, otvorena za posjetioce ove godine. Ovaj speleološki objekat nije samo od turističkog i prirodnog značaja, ne smije se zanemariti ni istorijska uloga koju ima za Prijestonicu Cetinje i Crnu Goru. Sam Njegoš je naložio istraživanje pećine, poslije ovoga, značajni svjetski naučnici i istraživači su se spuštali u pećinu i ostavljali zapise o njoj. Među istraživačima je i Martel, osnivač moderne speleologije, kao i poznati ruski naučnik Pavel Rovinski.

T: +382 (0) 67 00 30 40
@: [email protected]

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *