Promene u Raiffeisen Centralbank Austrija, novo pripajanje

Dodajte komentar

Izvršni i Nadzorni odbori kompanija Raiffeisen Centralbank Austrija (RZB) i Raiffeisen Bank International (RBI) usvojili su načelnu odluku o pripajanju austrijske banke RBI-ju.

Spojena kompanija će i dalje biti listirana na berzi. Transakcija uključuje funkcije RZB-a kao centralne institucije austrijske Raiffeisen bankarske grupacije, kao i udjele RZB-a, izuzev planirane djelimičnu prodaje UNIQA udela, navodi se u saopštenju.

Svi doprinosi zaradama i neto prihodu od procjena koji se odnose na udio koji se prodaje uklonjeni su iz finansijskog izvještaja o prihodu i izdacima, ali su priznati u ukupnom kapitalu. Stopa osnovnog kapitala Tier 1 spojenog entiteta, na osnovu pro forma proračuna, bila bi 11,3 odsto na dan 30. juna 2017. godine.

Vanredna opšta skupština RBI-a koja treba da glasa o pripajanju, gdje se zahtijeva većina od 75 odsto prisutnog dioničkog kapitala, planirana je za 24. januar 2017. godine.

Finansijski ciljevi RBI-ja ostaju na snazi nepromijenjeni, a takođe će se odnositi i na spojenu instituciju nakon transakcije pripajanja – racio osnovnog kapitala Tier 1 od najmanje 12 odsto i stopa sopstvenog kapitala od najmanje 16 procenata ciljevi su do kraja 2017. godine.

Stopa povraćaja uloženog kapitala prije oporezivanja od oko 14 odsto i konsolidovana stopa povraćaja uloženog kapitala od oko 11 postos su srednjoročni ciljevi. Osim toga, cilj je da se ostvari racio troškova/prihoda u rasponu od 50 do 55 procenata srednjoročno, precizira se u saopštenju.

RBI svojim matičnim tržištem smatra kako Austriju, gdje je vodeća privredna i investiciona banka, tako i srednju i istočnu Evropu. Supsidijarne banke pokrivaju 14 tržišta u regionu. Pored toga, grupaciju čine brojne druge specijalizovane finansijske institucije, na primjer, u oblasti lizinga, upravljanja aktivom, kao pripajanja i akvizicije.

Ukupno oko 51.000 zaposlenih uslužuje oko 14,2 miliona klijenata u oko 2.600 poslovnica, od kojih se većina nalazi na području srednje i istočne Evrope.

RBI je potpuno konsolidovan ogranak Rajfajzen Centralbank Austrije. Akcije RBI listirane su na Bečkoj berzi.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *