PR laži: Pola milijarde za lažne terorističke snimke

Dodajte komentar

Pentagon je platio britanskoj PR firmi oko pola milijarde dolara da proizvede lažne terorističke video snimke iz Iraka i to za vrijeme tajne kampanje širenja propagande, a koju je razotkrilo Društvo istraživačkih novinara.

PR firma Bel Pottinger, poznata po nizu kontroverznih klijenata – među kojima se nalaze saudijska vlada, fondacija čileanskog diktatora Augusta Pinočea, radila je s američkom vojskom na stvaranju propagande u okviru tajne operacije, piše RT.

Firma je odgovarala CIA, američkom Nacionalnom savjetu bezbjednosti i Pentagonu i dobila je mandat da prezentuje Al Kaidu u negativnom kontekstu i da locira moguće simpatizere te grupe.

Sadržaj koji je proizvela ta PR firma odobrili su Bijela kuća i general Dejvid Petraeus.

Tajna operacija je pokrenuta nedugo nakon američke invazije u Iraku i za cilj je imala i propagiranje “demokratskih izbora”.

Bivši zaposleni firme Martin Vels otkrio je da je u Iraku radio kao urednik videosadržaja za Bel Potinger. Nakon što je dobio posao u toj firmi, u roku od dva dana poslat je u Bagdad, gdje je uređivao sadržaje koji su se potom koristili za “psihološke operacije”.

Bel Potinger je, uz negativne video snimke o Al Kaidi, stvarao i lažne vijesti Arabik TV.

Slali su novinarske ekipe da snimaju video snimke niskog kvaliteta, koji su potom obrađivani i prezentirani kao isječci iz vijesti.

Dodatno je firma stvarala i lažne snimke propagande Al Kaide, koje su potom američki vojnici podmetali u domove Iračana koje su pretraživali.

Prema objavljenim dokumentima, Pentagon je Bel Potingeru kroz ugovore između 2007. i 2011. godine isplatio 540 miliona dolara i još 120 miliona 2006. godine.

Firma je prestala da posluje sa Pentagonom 2011. godine.

Eonomy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *