MMF: Trećina evropskih banaka mora biti ugašena ili spojena!

Dodajte komentar

Trećina evropskih banaka mora biti ugašena ili spojena kako bi se obnovila finansijska stabilnost, upozorio je funkcioner Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Peter Dattels tokom godišnjeg sastanka ove finansijske insitucije u Washingtonu.

Trećina sektora koja predstavlja 8,5 trilliona dolara ostaje slaba i nesposobna za generisanje održivog profita“, kazao je Dattels.

Dodao je da postoji previše podružnica sa premalo depozita i previše banaka s visokim troškovima finansiranja.

Njegovi zapaljujući komentari dolaze u jeku krize koja je zahvatila Deutsche Bank zbog problema u sporu s američkim Ministarstvom pravde. “Deutsche Bank je u središtu ovog izazova“, rekao je on.

Dattelsove izjave nadovezuju se na pregled finansijske stabilnosti za 2016. koji je ovih dana objavio Međunarodni monetarni fond, a u kojem se navodi da “Evropa treba hitno i opsežno da se uhvati ukoštac s problemima loših kredita, da smanji troškove i napravi strukturna poboljšanja“.

U izvještaju se posebno akutnim označava problem loših kredita koji u Evropi iznose 900 milijardi eura, od kojih trećina dolazi iz italijanske bankarske mreže.

Takođe, navodi se da su italijanske i portugalske banke suočene s ozbiljnim izazovima profitabilnosti i nivoima kapitala.

Probleme djelomično uzrokuje okruženje vrlo niskih kamatnih stopa u kojima banke u razvijenim zemljama rade. Borba za profit također odražava trajnu ekonomsku slabost u razvijenom svijetu, što znači slabiju potražnju za kreditima“, navodi MMF.

Izvještaj MMF-a o globalnoj finansijskoj stabilnosti takođe potcrtava zabrinutost u pogledu najnovijih trendova u japanskim bankama i sigurnost osiguravajućih društava i penzijskih fondova.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *