Evropska ekonomija prvi put od krize 2008. godine raste brže od američke

Dodajte komentar

Sjedinjene Države vjerovatno će izgubiti svoju ulogu motora globalnog rasta. Evropska ekonomija mogla bi prvi put od 2008. godine rasti brže od američke, pokazale su najnovije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda.

Trome investicije, vjerovatno zbog neizvjesnosti oko budućeg političkog vodstva zemlje – usporiće ekonomski rast SAD u ovoj godini na 1,6 posto, saopćio je MMF.

Još u julskim prognozama, MMF je prognozirao ekonomiji SAD-a rast od 2,2 posto.

Ako do kraja godine ne bude većih promjena, Sjedinjene Države će pasti iza tradicionalno slabije ekonomije eurozone, koja se razvija malo bolje nego prošle godine i mogla bi, prema MMF-u, ostvariti rast od 1,7 posto. To znači da će eurozona ekonomski nadmašiti “carstvo dolara” prvi put od 2008. godine.

Za slabosti SAD-a u drugom tromjesečju ove godine krivi su usporavanje ulaganja, posebno u energetskom sektoru, kao i slabija potrošnja i manje zapošljavanje. Isto tako, jači dolar će vjerovatno usporiti razvoj.

Osim toga, MMF upozorava i na slabi rast produktivnosti u američkoj ekonomiji, a što se ponekad naziva kao nasljeđe recesije nakon kolapsa Lehman Brothersa 2008. godine.

No, iako se u 2017. očekuje ubrzanje ekonomskog rasta, izgledi za ekonomiju SAD su i dalje mršavi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *