Kako je Donald Trump uspio da izbjegne plaćanje poreza 18 godina?

Dodajte komentar

Savjetnik kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa, Rudi Đulijanim, rekao je da je Tramp “genije” ako je izbjegao plaćanje federalnih poreza na prihod.

On je rekao da bi siromašni ljudi mogli da izvuku korist iz “rupe” u istom poreskom zakonu, javlja AP.

List “Njujork tajms” objavio je da je Tramp 1995. godine prijavio gubitke svojih kompanija od čak 916 miliona dolara, što mu je omogućilo da legalno izbjegne plaćanje poreza tokom narednih 18 godina.

Đulijani je En-Bi-Si-ju rekao da, da Tramp nije iskoristio svoje poslovne gubitke kako bi izvukao korist kad je riječ o porezima, onda bi ga tužili poslovni partneri i akcionari.

On je, u stvari, genije“, zaključio je Đulijani.

Upitan da li je takva “rupa” u zakonu pravedna, Trampov savjetnik je rekao da mnogi Amerikanci imaju toliko male prihode da uopšte ni ne moraju da plaćaju federalne poreze na prihode.

Istovremeno, šef predizborne kampanje Trampove demokratske protivkandidatkinje Hilari Klinton, Robi Muk, rekao je da bi navodi o Trampovoj koristi u vezi sa porezima trebalo da nađe odjeka među mnogim ljudima koji smatraju da američki poreski sistem nije pravedan.

Muk je, u emisiji na istoj televiziji, istakao da glasači koji pozivaju na promjene shvataju da “Tramp nije rješenje”.

Govorimo o lažiranom sistemu. Donald Tramp je oličenje takvog sistema“, istakao je Muk.

Pitanje Trampovog plaćanja poreza je važno zbog toga što je taj američki biznismen odbio da objavi svoj poreski izvještaj, što predsjednički kandidati u toj zemlji obično čine tokom predizborne kampanje u cilju transparentnosti, prenio je AFP.

U tekstu koji je “Njujork Tajms” objavio sinoć na svom sajtu se navodi da je taj list od anonimne osobe dobio prvih nekoliko strana Trampovog poreskog izvještaja za 1995. godinu za područje saveznih država Njujork, Nju Džerzi i Konektikat, a koji pokazuje da je on te godine zabilježio neto gubitak od 915.729.293 dolara.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *