Mugoša zbog “Bazara” saslušan u Specijalnom tužilaštvu

Dodajte komentar

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, sada ambasador Crne Gore u Sloveniji, saslušavan je juče u prisustvu advokata više od pet sati u Specijalnom tužilaštvu.

Prema saznanju Vikend novina, on je u ovoj fazi postupka, saslušan u svojstvu građanina, a u vezi sa dva sumnjiva posla koje Specijalno tužilaštvo ispituje, oko izgradnje tržnog centra “Bazar” u Bloku 5 u Podgorici, kao i raspodjele tog prostora.

Mugoša je, kako pišu VN,  specijalnom tužiocu Živku Savoviću do detalja ispričao kako je tekao posao privatno-javnog partnerstva između Glavnog grada i firme “Čelebić” koja je gradila taj objekat, i istakao da je sve rađeno po zakonu i skladu sa ugovorom.

Tužilaštvo je istragu otvorilo nakon što su im članovi Demokratske stranke u julu prošle godine predali dokumentaciju za dva slučaja, koja su vezana za privatnojavno partnerstvo glavnog grada i kompanije “Čelebić” prilikom izgradnje Tržnog centra “Bazar”.

U prvom slučaju istražuje se na koji način i na osnovu kojeg dokumenta je kompanija “Čelebić” oslobođena plaćanja komunalnih taksi u iznosu od 1.662.250 eura tokom gradnje tržnog centra. Naime, dok se gradio “Bazar” na snazi je bila odluka o lokalnim komunalnim taksama koja je obavezu plaćanja za zauzimanje javnih površina predviđala i za objekte koji se rade u privatno javnom partnerstvu, a koja je tek kasnije promijenjena.

Tada su iz firme “Čelebić” kazali da njih niko nije oslobodio plaćanja taksi, jer to i nije bila njihova obaveza. Pojasnili su da je njihova kompanija bila suinvestitor u gradnji „Bazara” i da nijesu imali obavezu da plaćaju komunalne takse, već Opština Podgorica.

Osim tog sumnjivog posla, prilikom izgradnje tog objekta, za Demokrate je nejasna i konačna raspodjela prostora u “Bazaru”. U osnovnom ugovoru, koji je zaključen 17. decembru 2010. godine, nije bilo drugog sprata, da bi se u aneksu ugovora on pojavio i kompletan taj drugi sprat na kraju pripao kompaniji za sportsko-rekreativne sadržaje. Glavni grad je uložio blizu četiri miliona u TC “Bazar”, koliko novca je otprilike uložila i firma “Čelebić” u ovaj posao. Međutim, prilikom raspodjele kompanija “Čelebić” je dobila šest miliona vrijednih poslovnih prostora, a glavni grad je dobio “samo” 930 kvadrata zelenu pijacu i 5676 kvadrata parking prostora.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *