Pregled štampe za 28. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Usmjerićemo zaduživanje ka kapitalnim investicijama

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) će, ukoliko nakon 16. oktobra bude dio vlasti, djelovati u pravcu smanjenja PDV-a na ugostiteljske usluge i visokih doprinosa na zarade, poručio je Adrijan Vuksanović, nosilac liste ove stranke na predstojećim izborima.

Pred Crnom Gorom stoje dodatne obaveze

Crna Gora, kao vodeća u regionu u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), pored satisfakcije mora da ponese i dodatne obaveze i odgovornosti, ocijenili su ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i novi ambasador EU u našoj državi Aivo Orav.

Sjutra potpisivanje ugovora sa Česima o gradnji drugog bloka

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Srđan Kovačević i generalni direktor kompanije Škoda Praha Peter Bodnar potisaće u Pljevljima sjutra Ugovor o gradnji drugog bloka termoelektrane, potvrđeno je Dnevnim novinama iz više izvora.

Dan

Pogrešno isplaćeno sedamdeset radnika

Više od 70 bivših radnika ugašene nikšićke firme “Autoprevozno” zatražilo je od ministarstava rada i finansija da ih obeštete jer prilikom prošlogodišnje raspodjele novca nijesu dobili predviđene iznose.

Vlada da primijeni zakon

Institucije u slučaju isplate otpremnina bivšim radnicima Kombinata aluminijuma treba da primijene zakon, saopštio je predsjednik Filip Vujanović. On je juče, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarao s predstavnicima radnika.

Panto mora da plati 271 hiljadu

Ministarstvo finansija predložilo je vladinoj komisiji za ekonomsku politiku (KEP) da se raskine ugovor o plaćanju dijela poreskog duga imovinom poreskog obveznika PKB Herceg Novi potpisan početkom 2014. godine. Vlasnik PKB-a, koji je prije godinu dana izašao iz stečaja, je biznismen Panto Vučurović. To preduzeće je dio poreskog duga platilo imovinom, poslovnim prostorom od 488 kvadrata, koji je procijenjen na 271 hiljadu eura.

Vijesti

Ne može kineski kredit za socijalu

Vlada ne može trošiti novac namijenjen za izgradnju autoputa za tekuću potrošnju jer je kredit koji je uzela od kineske Eksim banke namjenski. Uz to, članom 13. ovogodišnjeg Zakona o budžetu precizirano je da nije dozvoljeno preusmjeravanje novca sa tog projekta. To su u razgovoru za “Vijesti kazali opozicioni poslanici Mladen Bojanić i Aleksandar Damjanović (SNP).

Dakićevci se žale EK na Đukanovića

Bivši radnici “Radoja Dakića”, koji prejma pravosnažnim presudama potražuju više od 50 miliona eura, nakon jutrošnjeg protesta pred zgradom Vlade, otići će pred sjedište Delegacije Evropske komisije gdje su zatražili prijem kod novog šefa Aivoa Orava.

SB traži da se stegne kaiš

Povećanje zarada u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja, kao i najavljene nove javne investicije čine da je malo vjerovatno da će Crna Gora spustiti javni dug na 60 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u narednih pet godiona, konstatovala je Svjetska banka u redovnom ekonomskom izvještaju za zemlje jugoistočne Evrope.

Pobjeda

Zadovoljni zbog otvaranja poglavlja 14 i 21

Ministar saobraćaja Ivan Brajović zadovoljan je što su otvorena oba poglavlja u procesu pristupanja Crne Gore EU, koja se odnose na saobraćaj, saopšteno je nakon jučerašnjeg susreta Brajovića i novog ambasadora EU u Crnoj Gori Aiva Orava.

Svoje milione ne daju drugim radnicima

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zalaže se za primjenu Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP), ukazujući na nužnost institucionalnog djelovanja i smirenja tenzija

Istražuju aferu panamski papiri

Evropski parlament pokrenuo je istragu vezanu za podatke otkrivene u aprilu ove godine u sklopu afere “panamski papiri”. Međunarodni konzorcijum novinara istražitelja (ICIJ) je početkom aprila objavio dio panamskih dokumenata u kojima se nalazi 200.000 imena osoba i firmi, među kojima su i desetine sa Balkana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *