Najkonkurentnije ekonomije svijeta: Crna Gora nazadovala za 12 mjesta

Dodajte komentar

Švajcarska ekonomija je i dalje najkonkurentnija u svijetu, dok je Crna Gora na listi konkurentnosti 138 zemalja nazadovala za 12 mjesta našavši se na 82. mjestu, pokazuje u srijedu objavljeni izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2016-2017. godinu.

Istih 10 najkonkurentnijih

Među 10 najkonkurentnijih u svijetu ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile tako visoko plasirane, no drugim redoslijedom.

Švajcarska je zadržala titulu najkonkurentnije svjetske ekonomije osmu godinu zaredom, zahvaljujući među ostalim učinkovitosti tržišta rada, inovativnosti i sofisticiranom poslovnom okruženju.

Kao i lani, iza Švajcarske slijedi Singapur, dok su treće mjesto zadržale Sjedinjene Američke Države.

Holandija se probila s 5. na 4. mjesto, ispred Njemačke, koja je pala za jedno mjesto.

Na 6. je mjesto napredovala Švedska, koja je lani bila deveta, dok je Velika Britanija napredovala s prošlogodišnjeg 10. na 7. mjesto.

Japan je skliznuo sa 6. na 8. mjesto liste, a Hong Kong sa 7. na 9. mjesto. Finska je, pak, pala s prošlogodišnjeg 8. na 10. mjesto.

Crna Gora pala za 12 mjesta

Od zemalja u okruženju, najbolje je plasirana Slovenija, koja je napredovala s lanjskog 59. na 56. mjesto, dok je Makedonija skliznula sa 60. na 68. mjesto.

Slijedi Mađarska, koja je pala sa 63. na 69. mjesto, dok je Crna Gora skliznula sa 70. na 82. mjesto, iza Albanije koja je na 80. mjestu.

Srbija je napredovala s 94. na 90. mjesto, a Bosna i Hercegovina s lanjskog 111. na 107. mjesto najnovije liste Svjetskog ekonomskog foruma.

Kompletan zvještaj WEF-a možete preuzeti na ovom linku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *