Moody's snizio kreditni rejting Turske na nivo “smeće”

Dodajte komentar

Turski vicepremijer Numan Kurtulmus kritikovao je odluku bonitetne agencije Moody's da snizi kreditni rejting Turske na status “smeća”.

On smatra da je ova odluka politička odlukom i navodi da se zvanična Ankara protivi “izdajničkim” pokušajima da se ugrozi njena ekonomija.

Kurtulmus, koji je takođe glavni portparol turske vlade, rekao je na konferenciji za novinare da ekonomska politika Turske ostaje na svom kursu, kao i da je dobro vođenje turske ekonomije posle neuspjelog pokušaja vonog puča od 15. jula neutralisalo rizike i da su makroekonomski pokazatelji otada stabilni.

Turska se suočila sa malim odlivom kapitala posle odluke Moody'sa da snizi kreditni rejting Turske“, izjavio je Kurtulmus.

Američka bonitetna agencija Moody's je prošle nedjelje snizila rejting Turske na neinvesticioni nivo, navodeći kao razlog zabrinutost povodom vladavine prava posle pokušaja vojnog puča u toj zemlji, kao i rizike koji prijete zbog usporavanja ekonomije.

Turska lira je jutros pala za čak jedan odsto, a akcije su “skliznule” za skoro četiri odsto, nakon što je američka bonitetna agencija Moody's snizila kreditni rejting Turske na status “smeća”, piše britanski list Fajnenšel tajms.

Lira je danas pala na najniži nivo prema dolaru od avgusta, na 2,99 lira za dolar, dok je glavni indeks Istanbulske berze pao za 3,8 odsto u odnosu na vrednost sa prošlonedjeljnog zatvaranja berze.

Prinosi na 10-godišnje državne obveznice u lokalnoj valuti su porasle za oko 0,43 procentna poena, na 9,71 odsto.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *