Pregled štampe za 26. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Likvidna sredstva banaka 793,7 miliona eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u junu su iznosila 793,7 miliona eura, dva odsto više nego maju, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na jun prošle godine porasla 19,8 odsto.

Ivanović: Investicjja dala očekivane rezultate

Proizvodnja peleta u Vektri Jakić ušla je u kontinuiranu serijsku produkciju, što ukazuje da se investicija finansirana kreditom Abu Dabi razvojnog fonda realizuje po planu i daje očekivane efekte, ocijenjeno je tokom posjete potpredsjednika Vlade Petra Ivanovića tom preduzeću.

Za građane sa liste čekanja ostalo još 367 stanova

Preostalih 119 građana sa liste čekanja u projektu Hiljadu plus, koji bi vaučere trebalo da dobiju početkom oktobra, imaju značajnu ponudu stanova za izbor i veliku izvjesnost da adekvatno riješe stambeno pitanje, saopštio je član Projektnog odbora Miloš Knežević.

Dan

Aco uzima zgradu MA krajem marta

Montenegroerlajnz (MA) neće izmiriti kredit od 800 hiljada uzet kod Prve banke do petka, 30. septembra, ali im zbog toga neće biti aktivirana hipoteka, saznaje “Dan. Hipoteka za kredit je poslovna zgrada MA u Beogradskoj ulici u Podgorici, na koju, dok ne izmire dug, imaju zabranu otuđenja i opterećenja bez pisane saglasnosti povjerioca.

Podrška preduzetnicima

Mala i srednja preduzeća i porodični biznisi glavni su pokretači dugoročnog ekonomskog razvoja, zbog čega se i koncept modela koji nude Socijaldemokrate (SD) zasniva na stimulisanju njihove fleksibilnosti i konkurentnosti, kazao je predsjednik te partije Ivan Brajović.

Blokiraćemo Vladu ako nam ne daju otpremnine

Penzioneri Kombinata aluminijuma radikalnije će protestovati ove sedmice. Oni će osim blokade magistralnih puteva koji vode ka Nikšiću, Cetinju, Baru i Kolašinu, ove sedmice svakodnevno protestovati ispred Vlade.

Dok nađu naftu uništiće turizam

Istraživanje nafte i gasa u crnogor.skom podmorju počeće uskoro, jer je Vlada nedavno potpisala ugovore sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni i Novatek. Javnost je po pitanju ovog projekta podijeljena i dok turistički poslenici i NVO sektor smatraju da će naftne platforme negativno uticati na turizam i životnu sredinu, iz Ministarstva ekonomije uvjeravaju da turizam i eksploatacija nafte i gasa idu zajedno.

Vijesti

Biće povoljnije u biznis zoni

Ministarstvo ekonomije u saradnji sa kancelarijom UNDP-a pripremilo je nova rješenja o osnivanju biznis zona od strateškog i lokalnog značaja koja bi Vlada uskoro trebalo da usvoji. Vijestima je iz resora kojim rukovodi ministar Vladimir Kavarić objašnjeno da nova rješenja su pripremljena kroz inovirani tekst Uredbe o biznis zonama iz 2015, a u okviru projekta ‘Unapređenje konkurentnosti ekonomije’.

Kiprani produžili suspenziju ACFX-u

Situacija oko jedne od najkontroverznijih brokerskih kuća Atlas Capital Financial Services Ltd (ACFX) na Kipru i dalje je nesigurna. Klijenti te kompanije i dalje razmišljaju o sudbini svojih depozita, a Kiparska komisija za hartije od vrijednosti (CySec) suspenziju dozvole za rad produžila je do daljeg, objavili su kiparski mediji.

Pobjeda

Obećanja pljušte, a kasu niko ne pominje

Krupne riječi i ništa više, najkraća je i možda najbolja definicija dijela predizbornih obećanja koja su zapisana u ekonomskim programima partija. Njihovi lideri na sva zvona najavljuju da će, ako osvoje vlast, duplirati minimalne plate i penzije, otpisati dugove za struju i vodu, otvoriti desetine hiljada radnih mjesta, smanjiti i ukinuti neke poreze, pomoći u otplati kredita… I, naravno, da će prava radnika biti svetinja.

Polaganje kabla kod Ponte od Jaza 4. oktobra

Na sjevernoj zoni rta Ponta u blizini plaže Jaz će 4. oktobra svečano biti položen dio energetskog kabla koji treba da poveže Crnu Goru i Italiju, saznaje Pobjeda. Kada projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *