Pregled štampe za 23. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Blokada kapovaca danas na Zabjelu, vraćaju se i na bulevar

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, blokiraće danas kružni tok na Zabjelu. Kako su najavili, poslije blokade kružnog toka uputiće se ka Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, uprkos zabrani koju im je prije nekoliko dana izrekao Upravni sud.

Odobreno 2,38 milijardi eura kredita

Banke su na kraju juna odobrile kredite od ukupno 2,38 milijardi eura, 0,2 odsto više nego u maju. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na jun prošle godine odobreno je 0,2 odsto manje kredita.

Prihodi od Mamule 24 miliona eura

Prihodi države od projekta Mamula bi u prvih deset godina trebalo da iznose 8,6 miliona eura, što zajedno sa visinom investicije iznosi oko 24 miliona eura, ocijenila je generalna direktorka Direktorata za turistički razvoj i standard Olivera Brajović.

Dan

Crna Gora se ne može povoljno zadužiti

Mišljenja ekonomskih analitičara u vezi sa zaduživanjem na domaćem ili inostranom tržištu su podijeljena, ali su saglasni u tome da se za tekuću budžetsku potrošnju ne bi smjeli zaduživati. To je, međutim, nešto što Vlada stalno radi zadužuje se da bi finansirala državni aparat.

Završena Klintonova globalna inicijativa

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević učestvovao je na 12. i ujedno završnom godišnjem sastanku Klinton globalne inicijative (CGI), saopštili su iz te kompanije. Knežević je, osim na zasjedanju CGI, učestvovao i na specijalnim događajima u organizaciji Atlantskog savjeta u okviru Konkordija samita, na kojem je posebna pažnja posvećena Balkanu.

Štetni otpad će ići van Crne Gore

Nakon što je kandidat za odbornika grupe birača “Uzdignimo Budvu Milorad Lopičić iznio nekoliko kritika na račun istraživanja nafte i gasa i ukazao da nas izlivanje nafte može skupo koštati, reagovali su iz Ministarstva ekonomije. Istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori ne predstavlja novu aktivnost u području Jadranskog mora, s obzirom na činjenicu da se ovaj resurs u Jadranu istražuje punih 40 godina.

Vijesti

UPCG podržala ideju Konjevića

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozdravlja inicijativu Ministarstva finansija koje je pripremilo i nedavno prezentovalo Nacrt zakona o mjerama poreske podrške.

SSCG i Vlada prebijaju dugove

Vlada je juče razmatrala informaciju da Savez sindikata Crne Gore traži poravnanje sa Vladom na ime međusobnih dugovanja kako bi se omogućio normalan rad ove radničke organizacije, prestanak blokada računa i isplatu obaveza prema zaposlenima u SSCG .

Veliko priznanje za Luku Kotor

Renomirani internet portal Cruise Critics nominovao je Kotor kao treću najbolju kruzing-destinaciju na Istočnom Mediteranu. To je rezultat ankete među putnicima koji na kruzerima putuju po svijetu, a koju je sproveo Cruise Critics.

Pobjeda

Izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure stupaju na snagu danas, a predstavnik građana koji su uzeli ove kredite Dragan Senić kaže da “konačno izlaze iz dužničkog ropstva, odnosno živog blata u kome su bili ne svojom krivicom”.

Sindikat potražuje 711 hiljada, a duguje 856 hiljada

Vlada se juče upoznala sa informacijom o potraživanjima Saveza sindikata po osnovu memoranduma o načinu i dinamici isplate otpremnina licima za čijim radomje prestala potreba u periodu jul 2000. do decembra 2007.

CBCG: U kreditima 2,38 milijardi eura

Ukupni krediti u bankama na kraju juna iznosili su 2,38 milijardi eura i 0,2 odsto su viši nego u maju pokazuju podaci CBCG. U odnosu na jun prošle godine odobreno je 0,2 odsto manje kredita.

Zainteresovani za auto-put i upravljanje otpadom

Italijanske građevinske kompanije, čiji predstavnici borave u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori, zainteresovane su za gradnju auto-puta, saobraćajnica, željeznice, kao i za upravljanje otpadom i sistemom otpadnih voda, saopštio je visokorangirani diplomata u italijanskom Ministarstvu inostranih poslova Masimo Rustiko, koji je ujedno i direktor za međunarodni razvoj poslovanja italijanske građevinske industrije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *