Brajović o autoputu: Nema kompromisa sa kvalitetom i bezbjednošću

Dodajte komentar

Realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata uvijek je generator privrednog rasta, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović prilikom posjete gradilištu mosta Moračica, na trasi autoputa Bar-Boljari.

Brajović je gradilište posjetio sa delegacijom italijanskih privrednika i ocijenio da ono, i u ovoj fazi realizacije, izaziva pažnju strane stručne javnosti.

On je rekao da je posebno zadovoljan činjenicom da je u kratkom roku ovo već druga posjeta predstavnika zemalja članica Evropske unije (EU), koje su prepoznatljive po svojom razvijenom saobraćajnom sistemu.

Brajović, kako je saopšteno iz Ministarstva, takve posjete smatra vrlo korisnim u cilju razmjene znanja i iskustava.

Svjesni veličine i značaja projekta, kao zahtjevan investitor insistiramo na dosljednoj primjeni evropskih standarda i kvaliteta, jer ni u jednom trenutku neće biti kompromisa sa kvalitetom i bezbjednošću“, poručio je Brajović.

Posjeta je organizovana u sklopu konferencije pod nazivom Italy & Montenegro – Building Together, koja je prethodna dva dana održana u Podgorici u organizaciji Italijanske Agencije za spoljnu trgovinu (ICE) i Nacionalnog udruženja građevinara Italije (ANCE).

Članovi italijanske delegacije su bili u prilici da se upoznaju sa nekim od osnovnih podatka koja se odnose na most Moračica.

Iz Ministarstva je saopšteno da je most projektovan kao kontinualna prednapregnuta ramovska konstrukcija sa glavnim rasponom od 190 metara varijabilnog poprečnog presjeka, koji se izvodi tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Ukupna dužina mosta je 960 metara, sa podužnim nagibom nivelete od četri odsto i poprečnim nagibom od 2,5 odsto. Ukupna širina mosta je 23,4 metra, u kojem su sadržane dvije kolovozne trake u oba smjera, pješačke i staze za održavanje sa svom pratećom opremom i vjetrobranskom zaštitom“, objasnili su iz Ministarstva.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije. China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC), imaju za završetak radova.

U maju ove godine počelo je izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica, čime su počeli glavni radovi na autoputu.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona EUR. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona USD na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *