Želite posao u EU: Evo kako i gdje se u CG popunjava Europass

Dodajte komentar

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo prosvjete je pripremilo „Vodič kroz Europass“. Vodič sadrži prikaz pet dokumenata namijenjenim evropskim građanima radi predstavljanja stečenih znanja, vještina, iskustava i kvalifikacija na jasan, uporediv i pouzdan način: Europass biografija – CV, Europass jezički pasoš, Europass mobilnost, Europass dodatak diploma i Europass dodatak diplomi/sertifikatu.

Pored Vodiča, projekni tim Ministarstva prosvjete je pripremio i nacionalni Europass sajt, na kojem građani Crne Gore mogu da nađu sve neophodne informacije o Europass inicijativi, Europass dokumentima, načinu izdavanja tih dokumenata, upustvima za popunjavanje tih dokumenata i ostalo. Domen nacionalog Europass sajta je www.europasscrnagora.me.

Vodič, liflet i izrada sajta su finansirani iz sredstava Europass projekta za 2016. godinu.

Vodič kroz Europass možete preuzeti ovdje.

Europass liflet možete preuzeti ovdje.

Šta je Europass: Europass je portfolij od pet dokumenata namijenjen evropskim poslodavcima i građanima da stečene vještine i kvalifikacije predstave na jasan i usporediv način na području Evropske unije. Format evropskog životopisa omogućuje poslodavcu prepoznavanje vještina i znanja kandidata za posao stečenih radnim iskustvom i obrazovanjem u različitim zemljama.

Europass životopis Vam omogućuje da logičnim redoslijedom predstavite svoje kvalifikacije, vještine i kompetencije poslodavcima, počevši od ličnih podataka, preko opisa Vašeg dosadašnjeg obrazovanja i radnog iskustva do detaljnog popisa Vaših vještina i kompetencija stečenih tokom obrazovanja, radnog iskustva i svakodnevnog života.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *