Politiko: Dobrodošli u EUgoslaviju

Dodajte komentar

Američki “Politiko” u svom evropskom izdanju povlači paralelu između raspada bivše Jugoslavije i krize u EU pod naslovom “Dobrodošli u EUgoslaviju”.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini u UN, u Njujorku, sazvala je šefove diplomatija država Zapadnog Balkana u pokušaju da smiri razbuktavanje napetosti.

Prema nezvaničnim evropskim diplomatskim izvorima u Briselu, sastanak u Njujorku je bio “teška i sasvim otvorena razmjena mišljenja” uz obećanja da će se raditi na smirivanju zategnutosti.

“Politiko”, istovremeno, smatra da je posle odluke Velike Britanije da napusti Uniju “Balkan svud prisutan u novonastajućoj EU od 27 članica” i da je “izrastanje novih podgrupa u EU znak duboko lošeg stanja”.

U analizi lista se navodi da je dosadašnja podjela u EU na sjeverni blok na čelu s Njemačkom i južni blok zemalja predvođen Francuskom sada osjetno poremećena zbog toga što su ekonomska i politička kriza izrodile i nove podgrupe koje kao da će se dalje uvećavati.

Izlazak Velike Britanije, Bregzit, dodaje “Politiko”, imao je za posljedicu zbijanje redova sredozemnih zemalja (Grčke, Francuske, Italije, Portugalije, Španije, Kipra i Malte) čiji je “cilj da postave branu bloku na čelu s Berlinom kojeg krive da je prouzrokovao stalno ekonomsko tavorenje južnog bloka”.

Poput pobunjeničke vojske, neke zemlje EU se jednostavno oglušuju o napore administracije u Briselu da zavede disciplinu na terenu, poput politike prema izbjeglicama, ukazuje list. “Politiko” navodi da je “Srednja Evropa u međuvremenu udahnula novu snagu uspavanoj Višegradskoj grupi, koja se sad zajednički odupire nastojanjima Brisela da ih privoli da prihvate izbjeglice”.

Jedna od najugroženijih zemalja zbog priliva imigranata, Austrija je uspostavila sopstveni savez, a to su Njemačka, Grčka, kandidatske zemlje na Balkanu, koje će se upravo sastati ovog vikenda u Beču“, primjećuje “Politiko”.

Za sastanak je odabrano savršeno mjesto-bivša kancelarija Klemensa fon Meterniha“, navodi list koji za Meterniha kaže da je bio “rodonačelnik evropske državnosti”.

“Politiko” napominje da ni u mirnim vremenima nije bilo lako doći do saglasja među članicama EU i podvlači da je sad “u najnovijem rastakanju institucionalnog ustrojstva EU to uvećano pomanjkanjem ubedljivog vođstva koje bi ulivalo povjerenje“.

Poput pobunjeničke vojske“, kako navodi, “članice se jednostavno oglušuju o nastojanja Brisela da nametne disciplinu, kao upravo kad je riječ o politici prema izbjeglicama“.

U analizi se navodi i mišljenje direktora berlinskog Instituta za globalnu javnu politiku Torstena Benera, da je to “pokazatelj duboko lošeg stanja u EU, a činjenica je i da na veoma malom broju polja još uvjek postoji šira saglasnost“.

“Politiko” navodi da, recimo, Višegradska grupa ima odbojan stav prema muslimanima, a istovremeno različite poglede na odnose s Rusijom.

Članice “Vajmarskog trougla”, Francuska, Njemačka i Poljska, kako ukazuje “Politiko”, imaju i zajedničke i suprotstavljene stavove oko raznih pitanja, grupa sredozemnih članica nastoji da usaglasi politiku i traži zajedničke inicijative u ekonomiji, bezbjednosti i politici.

“Politiko” dodaje da skoro da nema novih svježih zamisli i predloga, pa se, mada se stalno postavljaju visoki politički ciljevi, javljaju blokirajuće manjine, baš kao što se dešava s izbjeglicama, ili “mlake politike za oživljavanje ekonomije”.

Pravo pitanje je kud će stalno komadanje Evrope konačno odvesti“, upozorava se u analizi i dodaje da je “ono s čim se EU mora suočiti u idućim mjesecima mnogo komplikovanije od kvota za preraspodelu izbjeglica i zaštite granica, jer o tome se malo priča, a ‘slon u sobi’ je i dalje situacija s evrom” i strukturalni problemi u zoni jedinstvene evropske valute. “Ako euro pukne, sve se raspada“, navodi “Politiko” u zaključku, citirajući mišljenje stručnjaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *