Sve auto-kompanije varaju na testovima zagađenja

Dodajte komentar

Prevare u Folksvagenovom skandalu s lažiranjem emisija izduvnih gasova samo su vrh ledenog brijega jer nijedan proizvođač s dizel motorima ne poštuje norme EU.

Kako pokazuje studija nevladine organizacije Evropska federacija za saobraćaj i okolinu, nijedan proizvođač ne poštuje norme u ispuštanju štetnih gasova.

Ova organizacija je mjerila emisije u 230 modela automobila s dizel motorom, a rezultati su poražavajući:

Četiri petine tih automobila prodatih od 2010. do 2014. koji u laboratorijima pokazuju da su u skladu s normom Euro 5 (180 g/1000 km), zagađuju u stvarnosti tri puta više od dopuštene norme. Slično važi i za normu Euro 6 (80g/1000 km) – dvije trećine automobila prodatih od početka 2015. godine prelazi gornju dopuštenu granicu.

Reno je najveći zagađivač i automobili toga proizvođača čak osam puta premašuju normu Euro 5.

Slede Land rover (Land Rover), Hjundai (Hyndai) i Opel/Voksol (Opel/Vauxhall), a najmanji zagađivači prema Euro 5 su Seat, Honda, BMW, Ford i Pežo (Peugeot). U kategoriji norme Euro 6, najveći zagađivači su Fijat i Suzuki, čiji motori ispuštaju 15 puta više od dopuštenog nivoa, a slede Reno-Nisan i Opel/Voksol.

Folksvagen u pogledu norme Euro 6 ima najbolje rezultate, ali i dalje njegovi automobili ispuštaju dva puta više od dopuštenog nivoa.

Ukupno, oko 29 miliona tih “prljavih” automobila voze po evropskim putevima, a najviše ih je u Francuskoj – 5,5 miliona, zatim u Velikoj Britaniji 4,3 miliona i u Italiji 3,1 miliona.

Povećani nivo ugljen dioksida u urbanim sredinama u Evropi dovode do prerane smrti čak 72.000 ljudi godišnje, navodi se u studiji.

Njemački proizvođač Folkswagen u septembru prošle godine je priznao da je u 11 miliona svojih dizel motora ugradio uređaje koji su omogućili da na testovima ti automobili pokazuju manju emisiju od stvarne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *