Revolucionarni uspjeh na polju kvantne teleportacije

Dodajte komentar

U revolucionarnom poduhvatu kada je riječ o demonstriranju kvantne teleportacije, dva nezavisna tima naučnika uspjela su d prenesu kvantnu informaciju na nekoliko kilometara duž komercijalnih mreža optičkih vlakana.

Eksperimenti sprovedeni u Kalgariju (Kanada) i Hefeiju (Kina), opisani su u dva različita rada objavljena u časopisu “Nature Photonics”.

Kvantna teleportacija prvi put je zamišljena prije gotovo dvije decenije i zasnovana je na “isprepletenosti” – čudnom fenomenu koji je Albert Ajnštajn nazivao “čudnom aktivnošću na daljinu”.

Kada su dvije subatomske čestice isprepletene, mijenjanjem kvantnog stanja jedne, automatski se mijenja kvantno stanje druge, bez obzira na njihovu udaljenost.

Koristeći to svojstvo, istraživači iz Kanade mogli su da pošalju kvantnu informaciju kroz optička vlakna na udaljenost od 6,2 kilometra. Kineski tim, koristeći nešto drugačiju konfiguraciju, prenio je informaciju na udaljenost od 12,5 kilometara.

Iako su ranije naučnici uspijevali da prenesu kvantne informacije i na većim razdaljinama, ovo je prvi put da je eksperiment uspio koristeći postojeću telekomunikacionu infrastrukturu, što je ključan korak u primjenjivosti ovog fenomena.

Pitate se kako funkcioniše kvantna teleportacija? Zamislite tri osobe nazvane X, Y i Z. X želi da pošalje informaciju Y-u. Kako bi to učinio, on priprema foton koji želi da teleportuje i šalje ga Z-u. Kad Z primi dva fotona – jedan od Y, jedan od X – on obavlja takozvano mjerenje u Belovom stanju, koje zapravo primorava dvije čestice da se isprepliću. Zbog toga, X-ov foton dolazi u originalno stanje X-ovog fotona čime se teleportuju kvantna stanja između X i Y, bez obzira na njihovu udaljenost.

Iako upotreba riječi “teleportacija” obično ljude navodi na pomisao na transporetere iz “Zvjezdanih staza”, kvantna teleportacija nije toliko “egzotična”. Ona se odnosi na trenutno prenošenje informacija, a ne materije.

To ne znači da je njena primjena “dosadna”. Mogla bi da posluži u razvoju superbrzih kvantnih računara, za kvantnu kriptografiju, kao i stvaranje bezbjednog “kvantnog interneta”. Drugim riječima, mogla bi da donese revoluciju u svijet komunikacija.

Recimo, kvantni internet mogao bi da omogući korisnicima da prenesu informaciju kroz kvatna stanja, umjesto kroz nule i jedinice, kao što se to trenutno radi. Pošto je nemoguće očitavati kvantno stanje fotona, a da se ono ne poremeti, ova mreža bila bi praktično potpuno bezbjedna od hakera.

Dva eksperimenta se mogu smatrati prekretnicom u dostizanju dugoročnog cilja – izgradnje kvantnog interneta na bazi vlakana koji će povezivati velike gradove”, kaže Johanes Kofler sa Instituta za kvantnu optiku “Maks Plank” u Minhenu, koji nije bio uključen u eksperimente.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *