Pregled štampe za 21. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dan

Ne mogu u penziju zbog nemara Opštine

Opština Bijelo Polje od 2009. godine nije izmirila 400 hiljada eura koje je preuzela radi stvaranja povoljnih uslova za okončanje stečaja nad TUP Brskovo, zbog čega radnici tog preduzeća ne mogu da ostvare pravo na starosnu penziju.

Cijene povećane

Mjesečna inflacija u avgustu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,1 odsto, saopštili su iz Monstata.

Premije uz životno osiguranje

Unika osiguranje nudi brojne pogodnosti uz životno osiguranje do kraja godine, saopštili su iz te osiguravajuće kuće. Unika u svojoj ponudi nudi proizvod mješovito životno osiguranje, a do 31. decembra su, uz polisu osiguranja, pripremili i različite pakete povoljnosti, u zavisnosti od visine premije i dužine trajanja osiguranja.

Žugić pokušao da smanji plate i poveća porez

Predlog sanacionog plana koji je uradio bivši ministar finansija Radoje Žugić, a koji podrazumijeva smanjenje plata za dvije godine po pet odsto, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i smanjenje naknada za majke sa troje i više djece predstavlja neviđeni udar za najugroženiji dio stanovništva, ocijenio je u razgovoru za “Dan” ministar finansija i potpredsjednik SDP-a Raško Konjević.

Dnevne novine

Seminar o bankarstvu

Međunarodni bankarski seminar pod nazivom “Poslovanje banaka u postojećem makroekonomskom okruženju”, počeće sjutra u hotelu Splendid. Dvodnevni seminar organizuju Centralna banka Crne Gore i Banke Slovenije.

SD obećao smanjenje PDV na 17 odsto

Socijaldemokrate (SD) će, ukoliko dođu na vlast, reformisati poreski sistem, kazao je potpredsjednik te stranke Damir Šehović. On je istakao da reformom poreskog sistema, koju predlažu, SD želi da stvori ambijent za pošteniju i pravedniju raspodjelu stvorenog.

Česi boravili u Pljevljima, uskoro i potpisivanje ugovora

Predstavnici kompanije Škoda Praha, koja će graditi drugi blok termoelektrane, obišli su nedavno u Pljevljima lokaciju na kojoj će biti izgrađen novi energetski objekat, saznaju Dnevne novine iz izvora bliskog češkoj firmi.

Hilton i Podgorica će biti prvi izbor gostiju

Hotel Hilton Podgorica juče je zvanično otvoren, a gostima će ponuditi 180 moderno opremljenih soba, uključujući i 23 apartmana. U sklopu hotela je i predsjednički apartman, sa pogledom na grad. Gosti i lokalno stanovništvo, kako je saopšteno, mogu uživati u raznim ponudama hrane i pića u hotelu, uključujući sky bar, restoran, terasu Fontana, kao i bar i cigar club.

Vijesti

Penzionera više od radnika u pola CG

Prosječan broj zaposlenih u Crnoj Gori od početka godine do jula iznosio je 176 hiljada, korisnika prava iz Fonda PIO u julu je bilo 124 hiljade, nezaposlenih 40 hiljada a korisnica socijalnih pomoći materijalnog obezbjeđenja, invalidnine i naknade za majke sa troje i više djece bilo 46 hiljada.

Od januara ni plata ni odgovora

Sindikat trgovine SSCG i dva radnika preduzeća S press logistika Vesko Šćekić i Mihajlo Perović, koji štrajlcuju već sedam dana, očekuju pomoć potpredsjednika Vlade Vujice La20vica u rješavanju njihovog statusa, jer dosadašnji apeli upućeni Ministarstvu rada ni jesu urodili plodom.

Pobjeda

NLB i Sosijete demantuju da ih preuzima OTP

Nijesu tačne i najobičnije su glasine informacije koje ovih dana kruže u javnosti, a i u nekim medijima, da OTP banka kupuje NLB banku u Crnoj Gori, kazali su Pobjedi iz centrale u Sloveniji. I iz Sosijete ženeral banke našoj redakciji su juče saopštili da su glasine da ovu banku takođe kupuje OTP.

Bankari bi i porez svalili na klijente

Ukoliko bi država uvela porez na neplasirana sredstva u bankama da bi se povećala kreditna aktivnost, pojavio bi se visok rizik da se to prevali na klijente i da bude veća dara nego mjera, ocijenili su za Pobjedu ekonomski analitičari, ekonomisti, bankarski ombudsman, komentarišući ovaj predlog opozicije.

Krediti u fokusu

Međunarodni bankarski seminar pod nazivom Poslovanje banaka u postojećem makroekonomskom okruženju, počeće sjutra u hotelu ,,Splendid”.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *