Krediti u “švajcarcima”: Sud sporij jer ima 200 tužilaca

Dodajte komentar

Sudski postupak po tužbi koju su građani podnijeli protiv Adiko banke zbog kredita odboravanih sa valutnom klauzulom vezanom za švajcarski franak traje dugo jer je to složeni predmet u kome učestvuje veliki broj tužilaca.

To je objašnjeno poslanicima skupštinskog Odbora za ekonomiju u pismenom dopisu, koji je uputila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Skupština je krajem jula usvojila zaključke odbora u vezi sa primjenom Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure od kojih su najvažniji da Vrhovno državno tužilaštvo i specijalni tužilac dostave pisanu informaciju o njihovom postupanju povodom četiri krivične prijave protiv odgovornih u ovoj banci, a predsjednik Vrhovnog suda da dostavi informaciju o razlozima odugovlačenja sudskog postupka koji su klijenti pokrenuli pred podgoričkim Osnovnim sudom u maju 2013. godine.

U dopisu Medenice, u koji Vijesti imaju uvid, objašnjeno je da 200 tužilaca vodi postupak protiv Adiko banke (nekadašnja Hipo Alpe Adria banka).

Dužina trajanja prvostepenog postupka u tom predmetu je posljedica složenosti u činjeničnom i pravnom smislu sa velikim brojem tužilaca.Osim toga, tokom procesa donesena su rešenja o privremenoj meri, rešenja o povlačenju tužbe i o troškovima postupaka protiv kojih su izjavljene žalbe, pa su spisi dostavljani drugostepenom sudu na odlučivanje po žalbama, navodi se u dopisu.

Objašnjeno je da advokati nijesu dostavili punomoćje za još 60 tužilaca. Prvobitno je 300 građana pokrenulo tužbu, ali je njih 100 u međuvremenu odustalo od tužbe. Osim banke, tužena je i faktoring kompanije Heta na koju je prenesen dio nenaplaćenih kredita.
Čekaju dokaz ekonomskog vještaka

Medenica je objasnila da je ostalo da vještak ekonomsko-finansijske struke obavi vještačenje i da je to posljednji dokaz koji je ostao da se izvede u tom postupku.

Radi se o složenom vještačenju, istaknuto je u dopisu.

U dopisu je objašnjeno da tužioci zahtijevaju da se pojedine odredbe ugovora koji su sklopili sa bankom proglase ništavnim i da se krediti obračunaju po kursu između švajcarskog franka i eura na dan kada je sklopljen ugovor.

Na incijativu Građanskog odeljenja Osnovnog suda u Podgorici Vrhovni sud je donio pravni stav prema kome se Zakon o konverziji u švajcarskim francima primjenjuje i kada je ta banka potraživanja prenijela na neku drugu finansijsku organizaciju, objašnjeno je u dopisu. Od pokretanja tužbe u maju 2013. godine troje sudija je vodilo predmet. Sljedeće ročište je zakazano za 11. oktobar 2016. godine.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *