Otvoren Tehnopolis u Nikšiću

Dodajte komentar

Nikšić je danas dobio Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis vrijedan dva miliona eura, koji će svojim uslugama izaći u susret potrebama malih i mikro preduzeća i na taj način dati doprinos razvijanju biznis ideja.

Kako je saopšteno na ceremoniji otvaranja, u modernom objektu površine oko dvije hiljade kvadrata, na mjestu nekadašnjeg Doma vojske, smještene su kancelarije, laboratorije za biotehnička ispitivanja i industrijski dizajn, prostor za različite proizvodne djelatnosti i Data centar, što ga čini jedinstvenim u regionu.

U Tehnopolisu je otvoreno 30 radnih mjesta, a očekuje se da će do kraja oktobra u njemu biti 100 uposlenih. Investiori su ministarstva nauke i poljoprivrede, posredstvom Direkcije javnih radova i Opštine Nikšić.

Premijer Milo Đukanović je kazao da je Tehnopolis, kao prvi inovaciono–tehnološki centar, preteča budućeg naučno–tehnološkog parka u Crnoj Gori.

Odlučilii smo da se baš u Nikšiću, poznatom i po svom industrijskom razvoju, stvorimo savremeni poslovni ambijent zasnovan na tehnološkim inovacijama i preduzetništvu, koji su uz naučna istraživanja najvažniji generatori razvoja kreativne ekonomije. U ovom objektu biće preduzetnici koji imaju ideju i spretni su da je realizuju“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, namjera Tehnopolisa je da se zaposle mladi visokostručni kadrovi i da u njemu budu smještene kompanije koje se bave inovativnim preduzetništvom, što će ubrzati tehnološki razvoj Nikšića i Crne Gore.

U Tehnopolisu je sada smješteno 14 kompanija i preduzenika, i vjerujem da će ovaj projekat vratiti Nikšiću status grada istraživanja, inovacija i preduzetništva. Vlada će konkretnim mjerama nastaviti da podržava sve koji žele da kroz inovativno–preduzetnički poduhvat pomažu razvoja ekonomije“, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je Nikšić kroz istoriju bio „grad za nove početke, upamćen po razvojnim projektima, ali i ličnostima koje su davale poseban pečat“.

I danas je u Nikšiću novi početak koji je vjesnik bolje i izglednije budućnosti. Kao odgovorna Vlada sa jasnom vizijom, koja uporno radi na stvaranju uslova za bolji i moderniji razvoj naše države, zajedno sa lokalnom upravom opredijeli smo se da nekadašni Dom vojske pretvorimo u Tehnopolis“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ta promjena namjene objekta nosi simboličnu poruku.

Crna Gora je stabilna, multietnička demokratija koja je izašla iz istorijski duge faze rizika nestabilnosti i sukoba, i ušla u novo doba ekonomskog i društvenog razvoja oslonjenog na savremena naučna i tehnološka dostignuća“, kazao je Đukanović.

On je poručio da će osnovni kriterijum za druge kompanije da budu dio Tehnopolisa biti inovativnost, mogućnost komercijalizacije inovacija i stvarnja novih radnih mjesta.

Đukanović je kazao da u okviru tog objekta posluju i nova preduzeća iz oblasti inovacionih tehnologija, „a to je sektor koji se, bez obzira na ekonomsku krizu, brzo razvio poslednjih godina“.

U Tehnopolisu prostor dobijaju i službe podrške unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, što je još jedan doprinos Vlade nastojanju da valorizuju poljoprivredne resurse ovoga kraja i podstakne na bavljenje tom djelatnošću.Tehnopolis bi do 2020. godine trebao da zaživi u punom kapacitetu, da u njemu posluje oko 30 kompanija sa više od 100 zaposlenih“, kazao je Đukanović.

On je rekao da vjeruje da će za kratko vrijeme Tehnopolis postati funkcionalna cjelina i povezati se sa privredom, univerzitetima, istarživačkim institucijama iz Crne Gore i inostranstva.

Ministarka nauke Sanja Vlahović kazala je da otvaranjem Tehnopolisa ispunjavaju obećanje za podizanje nivoa istraživačkog rada u Crnoj Gori, koji je podstaknut i dodjelom stipendija za talente, osnivanjem prvog centra izvrsnosti.

Vlahović je kazala da je Crna Gora brže nego druge države otvorila poglavlja o nauci ii istraživanju, „ne da bi se time hvalili, već da bi našim naučnicima i državi otvorili najveći fond na svijetu za nauku težak više od 80 milijardi eura“.

Danas Crna Gora može reći da se nalazi na mapi razvijenih država koje imaju nove instrumente za uspostavljanje sistema u kojima nauka, istraživanje i tehnologija čine osnovu za novi biznis“, kazala je Vlahović.

Ona je podsjetila da je idejni tvorac za osnivanje Tehnopolisa bio preminuli profesor Dragan Lajović.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da je u Nikšiću otvoren izuzetan objekat, čija je izgradnja najznačajniji projekat realizovan u ovom gradu.

Na mjestu ruiniranog Doma vojske u centru grada dobili smo estetski funkcionalan objekat koji će upotpuniti urbanu sliku ovog dijela grada“, rekao je Grbović.

Tehnpolis će, kako je naveo, biti mjesto gdje će biti pružana podrška razvoju preduzetništva, mikro malih i srednjih preduzeća, podrška inovatorima, kao i naučnim radnicma.

Biće to dom za sve koji imaju preduzetnički duh i potrebu za razvijanje poslovnih ideja“, poručio je Grbović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *