Stigla prva tužba banke protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u ‘švajcarcima’

1 komentar

Tehnički ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač potvrdio je da je stigla prva tužba protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u ‘švajcarcima’ te je kazao da će hrvatska strana pokušati da pronađe rješenje s bankama koje bi što manje opteretilo državni budžet, ali i zaštitilo građane koji su podigli te kredite.

Prva tužba je stigla, to je tačno. Mi smo već održali i sastanak na tu temu s predsjednikom Vlade. U konsultacije je uključeno i Državno tužilaštvo, Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravosuđa, i mi ćemo prepustiti DORH-u da vodi razgovore na tu temu pred sudom gdje je ta tužba i predata“, izjavio je Kovač, podsjetivši i da se radi se o mogućim potraživanjima od nekih 8 milijardi kuna.

Mi ćemo pokušati da pronađemo rješenje koje bi što manje opteretilo hrvatski državni budžet i same hrvatske građane. Učinićemo sve kako bi zaštitili one koji su uzeli kredite u ‘švajcarcima’. Znači interes nam je zaštititi hrvatske građane koji su se zadužili, ali želimo i jasno poručiti da je način na koji je to sve skupa prošle godine izvedeno bio populistički i nedovoljno promišljeno i sada imamo te prve tužbe i moraćemo se dobro potruditi kako bismo umanjili štetu za hrvatski državni budžet. Ali na prvom mjestu su interesi hrvatskih građana“, istakao je Kovač.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *