SAD zadale težak udarac Deutsche bank-u

Dodajte komentar

Akcije najveće njemačke banke Dojče banke naglo su pale pošto je američko ministarstvo pravde tražilo od nje 14 milijardi dolara.

Američko ministarstvo pravde traži taj novac zbog građanskih tužbi u vezi s načinom kako je rukovala hipotekarnim obveznicama.

Dojče banka je prethodno navela da “nema namjeru da rješava te potencijalne” tužbe predloženom sumom i dodala da očekuje da će njen slučaj biti riješen na sličan kao tužbe protiv drugih banaka koje su platile znatno manje.

Akcije Dojče banke pale su za više od sedam odsto na početku trgovanja na berzi u Frankfurtu.

Dojče banka je već u bolnom procesu, pošto pokušava da ispuni stroge zahtjeve regulatora, smanji troškove i riješi brojne pravne istrage.

Najveća njemačka banka je među mnogim finansijskim institucijama u SAD koje su pod istragom kako su radile s hipotekama uoči finansijske krize 2008. godine. Američka vlada je optužila banke da su investitore lažno obavještavale o kvalitetu svojih zajmova.

Ranije ove godine ministarstvo pravde SAD je najavilo pogodbu s Goldman Sachs bankom u vezi s prodajom hipotekarnih obveznica, a u prethodne dvije godine je postignut dogovor i s bankama Bank of America, Citigroup i JPMorgan Chase & Co.

Banke su bile pod istragom zbog prodaje hartija od vrijednosti koje su, mada su predstavljane kao relativno bezbjedne, sadržavale hipotekarne obveznice ljudi koji su teško mogli da ih otplate.

Loš kvalitet zajmova nanio je velike gubitke investitorima i podstakao mnoštvo zapljena imovine, što je dovelo do recesije krajem 2007. kada se urušilo tržište nekretnina, dok su investitori izgubili milijarde dolara.

Novac koji su platile neke od najvećih američkih banaka bi trebalo da se iskoristi za pomoć vlasnicima imovine, a ne poništava krivičnu odgovornost i kazne.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *