Pregled štampe za 16. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dan

Nove klijente časte ratom kredita

NLB banka je u okviru kampanje pod nazivom “Tvoj dom, tvoja sloboda” odlučila da svim klijentima koji se u toku trajanja akcije odluče za stambeni, hipotekarni, gotovinski ili penzionerski kredit pokloni jednu ratu kredita.

Naredne sedmice tri blokade

Penzioneri Kombinata aluminijuma uspjeli su juče da blokiraju “cetinjske i “nikšićke semafore na samo 15 minuta. Prema ustaljenom scenariju, policija je prvo upozorila, a potom i naredila penzionerima da se pomjere sa kolovoza. Nakon što to nijesu uradili, kordon policije ih je izgurao sa pješačkih prelaza i nije im dozvoljavao da ometaju saobraćaj.

Priča o rastu prihoda nema veze sa realnošću

Nije realno očekivati da Crna Gora do 2026. godine ima 1,5 milijardi eura prihoda od turizma, ocijenili su sagovornici “Dana”. Ministar turizma Branimir Gvozdenović je prije dva dana izjavio da je optimističan po pitanju turizma u našoj zemlji i dodao da je lani prihod bio 794 miliona, a da se ove godine očekuje preko 850 miliona eura.

Dnevne novine

Mali broj preduzeća posluje elektronski

U Crnoj Gori mali broj preduzeća koristi koncept elektronskog poslovanja, a razlog za to su nedovoljna informisanost i zadovoljenje postojećim tehnološkim platformama, ocijenio je generalni direktor za e-Upravu u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije Stevan Ljumović.

Propala još jedna prodaja bećičkog mediterana

Na oglas za prodaju luksuznog bečićkog hotela Mediteran, preduzeća Maestraltours, po početnoj cijeni od 30,5 miliona eura, nije dostavljena nijedna ponuda.

Odbor nije podržao izmjene Zakona o igrama na sreću

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je Skupštini Crne Gore da ne usvoji Predloge izmjena i dopuna zakona o igrama na sreću, jer nijesu dobili potrebnu većinu članova Odbora.

Vijesti

Konjević traži rebalans zbog politike

Rebalans budžeta nije potreban, novac za socijalne naknade biće obezbijeden preusmjeravanje 100 miliona eura sa stavke za autoput koje nijesu potrošene zbog kašnjenja radova. Umjesto kritika ministar finansija treba da naplati 200 miliona eura poreskog duga. Javni dug raste, ali će rasti i BDP, kazao je, između ostalog, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović (SD) u intervjuu “Vijestima.

Nafta zbližava CG i Rusiju

Potpisivanjem sporazuma o koncesiji za istraživanje nafte i gasa sa ruskim Novatekom i italijanskom Eni, Crna Gora pokazuje da je spremna da održava dobre odnose sa Rusijom, bez obzira na planove da uđe u NATO, piše jučerašnji moskovski Komersant, a prenosi novinska agencija Beta.

Džigi i Brano preči DPS-u od države

Vladajuća većina u skupštinskom Odboru za ekonomiju odbila je predlog izmjena zakona o igrama na sreću kojim je opozicija tražila da se zaštite državni interesi i povećaju prihodi od lutrijskih igara.

Pobjeda

Vujanović potpisao zakon o švajcarcu

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović juče je potpisao izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure koji su poslanici usvojili prije deset dana. Predsjednikje to uradio samo nekoliko dana nakon što su ga iz austrijske Adiko banke (bivše HAAB) kojaje davala ove kredite, dopisom upozorili da su zabrinutu zbog zakona kojije usvojio parlament i najavili da će tražiti odštetu i međunarodnu arbitražu.

Poreski dug je naduvao Krivokapićev glas, a ne oslobađanje od PDV-a

Vlada u ranijem mandatu nikad nikoga nije oslobađala od PDV-a osim ako je to rađeno u Skupštini i imalo snagu zakona. Prema tome, to ne može biti uzrok rasta poreskog dugajer taj porez nije ni razrezan ili utvrđen saopštiojejuče savjetnik premijera i bivši ministar finansija dr Radoje Zugić, reagujući najučerašnju izjavu ministra finansija Raška Konjevića daje visoki poreski dug od preko 700 miliona eura nastao oslobađanjem poreza u prethodnom periodu.

Goveda posvađala ministre, stočari čekaju nadoknadu

Predstavnici opozicije u Vladi potpredsjednik Milorad Vujović i ministri Raško Konjević, Goran Danilović i Boris Marić napustili su juče sjednicu prije zaključivanja rasprave o namirenju štete poljoprivrednicima koji su zbog bolesti kvrgane kože izgubili stoku. Opozicioni ministri su objasnili da su sjednicu napustili zato što se potpredsjednik Vlade dr Petar Ivanović miješa u posao njihovom kolegi ministru poljoprivrede Budimiru Mugoši i umjesto njegove potura svoju informaciju o nadoknadi štete poljoprivrednicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *