Vesli Klark na kosovu razvija biznis vrijedan 500 miliona

Dodajte komentar

Penzionisani general NATO  Vesli Klark, mogao bi da dobije dozvolu za termoelektranu na Kosovu, pišu Novosti.

Ova elektrana bavila bi se eksploatacijom uglja, odnosno, proizvodnjom sintetičke nafte i gasova.

Klarkovo preduzeće “Enviditi” pokrenulo je proceduru za realizaciju investicije vrijedne oko 500 milionaeura, a na sjednici Vlade Kosova 25. avgusta zahtjev je – odobren, o čemu su pisali i kosovski mediji. Još se samo čeka da odluku Vlade potvrdi Skupština. Zahtjev za dozvolu za realizaciju ovog projekta firma je podnijela još 2012. godine.

Parlamentarna komisija za ekonomski razvoj juče je odložila glasanje da li da pošalje Vladi odluku da odobri dozvolu za istraživanje uglja Klarkovoj kompaniji. Kao jedan od argumenata istaknuto je da bi prije takve odluke trebalo obezbijediti javnu debatu među žiteljima područja u kojima bi se istraživanja obavljala.

Za mene je novost da iza pomenute firme stoji general Vesli Klark, ali svakako ćemo se u narednom periodu više informisati oko planova pomenutog preduzeća“, rekao je za Večernje novosti Branimir Stojanović, zamjenik kosovskog premijera iz liste “Srpska”.

Navode da iza firme “Endiviti” stoji Vesli Klark, general američke vojske koji je najavio početak bombardovanja SRJ 1999. godine, preneli su prištinski elektronski mediji.

Prije nekoliko meseci, predstavnici Odbora za ekonomski razvoj Skupštine Kosova, saopštili su da je kompanija “Envid” zatražila dozvolu za eksploataciju uglja ponudivši pritom Vladi Kosova 30 odsto od svog profita koji bi prema planovima kompanije, trebalo da dostigne do dva miliona litara nafte dnevno. Kako su mediji na albanskom jeziku prenijeli navode predstavnika kompanije iza koje stoji američki general, dalekosežni planovi, koji bi trebalo da se ostvare u roku od šest do sedam godine, bili su da kompanija osnuje transportni sistem za snabdijevanje aviona gorivom. Takođe, planirano je da uposli najmanje hiljadu ljudi u proizvodnji a više stotina njih uključi u proces rada.

Inače, kompanija je zahtijevala dozvolu za eksploataciju uglja na području Metohije, gdje do sada nije bilo eksploatacije uglja, dok bi se radovi prema nezvaničnim saznanjima finansirali iz kredita neke od američkih banaka.

Nezavisna komisija za rudnike i minerale je objavila da je Klarkova kompanija podnijela tri zahtjeva u 2013. godini za istraživanja na jednoj trećini teritorije, ali i da su isti odbačeni zbog nedostatka dokumenata.

Pored Veslija Klarka, i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt i bivši zamenik šefa Unmika Džon Kovi ostali su na Kosovu. Druga po veličini američka kompanija ACM koja posluje, što zvanično što nezvanično, na Kosovu, a čija je vlasnica Olbrajtova, svojevremeno je bila zainteresovana za kupovinu Pošte i telekomunikacija (PTK), ali je zbog pritiska javnosti odustala od te kupovine. Olbrajtova je, međutim, formirala konzorcijum koji ulaže u infrastrukturu, a najviše u izgradnju puteva. Na čelu tog konzorcijuma se nalazi bivši zamjenik šefa Unmika na Kosovu, Amerikanac Džon Kovi, podsjeća list.

B92

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *