Pregled štampe za 15. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Bez emitovanja obveznica budžetu se uskraćuje priliv jeftinog novca

Crnogorsko finansijsko tržište u posljednjim godinama karakteriše velika likvidnost bankarskog sektora, koja se ne može riješiti bez implementacije novih finansijskih instrumenata, kazao je DN izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

Banka prijeti i ucjenjuje državu

Neočekivano, drsko i neprimjerno, Addiko banka i njen direktor Upravnog odbora su sredstima informisanja dostavili reagovanje na usvajanje Izmjena i dopuna Zakona o konverziji švjacarskih franaka u eure. Bez argumenata, bez valjanog objašnjenja banka prijeti i ucjenjuje crnogorsku vlast da se ovaj zakonski akt ne smije primjenjivati, jer će oni svojim autoritetom i vezama u Evropskoj banki za obnovu i razvoj pred međunarodnom arbitražom poništiti sve zakonske propise koji diraju u njihove finansijske interese.

Otkazi dolazaka kruzera su komercijalne prirode

Razlozi zbog kojih je kompanija Costa Cruise Lines otkazala dolaske svojih brodova u luku Kotor za narednu godinu isključivo su komercijalne prirode i rezultat su njihove odluke da se preusmjere u drugi dio Mediterana, saopštili su članovi Odbora direktora Luke Kotor

Dan

Ako nađu naftu, sahraniće turizam

Vlada treba hitno da obustavi potpisivanje ugovora o koncesiji za eksploataciju nafte i gasa iz podmorja sa konzorcijumom “Eni-Novatek, poručeno je sajučerašnje pres konferencije koalicije nevladinih organizacija “Jedan Jadran.

Nema partnera za berzu struje

Prvi konkretni rezultati po pitanju berze struje, koju država mora da formira po osnovu takozvanog Berlinskog procesa, mogu se očekivati već krajem godine, dok bi se funkcionalna berza mogla očekivati tokom naredne godine, saopštili su “Danu iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji je zajedno sa Elektroprivredom (EPCG) i Crnogorskim operatorom tržišta električne energije (COTEE) Vlada ljetos zadužila da formiraju berzu električne energije u zemlji.

Veliki protest 3. oktobra

Bivši radnici i povjerioci podgoričke Fabrike “Radoje Dakić organizovaće 3. oktobra veliki protest kojim će obilježiti sedam decenija od osnivanja nekada čuvenog preduzeća. Sa protestnog skupa, kako je najavljeno, po ko zna koji put tražiće se hitno izvršenje pravosnažnih sudskih presuda po osnovu kojih se radnicima i povjeriocima duguje 77 zarada, odnosno 50 miliona eura.

Dali nam kredit zabranjen u Austriji

Predstavnik klijenata korisnika kredita u švajcarskim francima Dragan Senić kazao je da Adiko banka, bivša Hipo Alpe Adrija, treba prvo da pogleda dokument Nacionalne banke Austrije iz 2006. godine u kome je navedeno da je kredit u švajcarcima visokorizičan i špekulativan proizvod koji je zabranjen u Austriji.

Vijesti

Državi jeftinije da se zaduži na berzi

Kontakti Montenegroberze sa investitorima pokazuju da postoji agregirana tražnja za kupovinom crnogorskih državnih obveznica na domaćem tržištu u iznosu od 80 do 100 miliona eura, saopšio je juče direktor berze Gojko Maksimović.

Vujanoviću, da potpišeš zakon

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) saopštio je juče da Službeni list još nije objavio Zakon o konverziji kredita u švjacarskim francima u eure, kao i da nemaju informaciju da je predsjednik Filip Vujanović potpisao taj zakon usvojen jednoglasno u Skupštini 5. septembra.

Spremni za traženje nafte kod Ulcinja

Vlada i italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek potpisali su juče ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Koncesija se odnosi na istraživanje četiri bloka u opštini Ulcinj.

Lazović neće priču o državnoj kasi

Ministarstvo finansija sa velikim naporom servisira obaveze koje su definisane budžetom, a to što se predlog rebalansa od jula nalazi u fiokama potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Vujice Lazovića pokazuje da se ne želi otvoriti priča o stanju u javnim finansijama pred izbore.

Pobjeda

Hitno proglasiti moratorijum na istraživanje podmorja

Koalicija nevladinih organizacija Jedan Jadran poziva Vladu da hitno obustavi potpisivanje ugovora o koncesiji za eksploataciju nafte i gasa iz podmorja sa konzorcijumom Eni Novatek i uvede moratorijum na istraživanje nafte i gasa.

Nema zahtjeva za spajanje banaka

Centralnoj banci za sada nije stigao ni jedan zahtjev za statusnu promjenu banaka koje posluju u Crnoj Gori, ali je, kako kažu, realno očekivati da ih bude.

Ponude za Vranjinu i Kolašin do 21. decembra

Savjet za privatizaciju produžio je do 21. decembra rok za dostavljanje ponuda na tendere za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta namijenjenog izgradnji turističkog kompleksa Ecolodge u Vranjini i baznog naselja planinskog centra Kolašin 1600.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *