Dakićevci 3. oktobra spremaju veliki protest

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Bivši radnici i povjerioci podgoričke Fabrike “Radoje Dakić” organizovaće 3. oktobra veliki protest kojim će obilježiti sedam decenija od osnivanja nekada čuvenog preduzeća. Sa protestnog skupa, kako je najavljeno, po ko zna koji put tražiće se hitno izvršenje pravosnažnih sudskih presuda po osnovu kojih se radnicima i povjeriocima duguje 77 zarada, odnosno 50 miliona eura.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike Milan Vukčević rekao je da je Fabrika “Radoje Dakić osnovana 1946. godine, a i danas je u većinskom vlasništvu države.

Problemi fabrike koji traju više od deset godina, predstavljaju sunovrat pravne države. Rješavanje nekih stvari u vezi sa fabrikom je krenulo, ali to nije dovoljno koordinisano. Brisel od Podgorice traži razrješenje određenih slučajeva i od Vlade traži da uradi domaći zadatak predviđen akcionim planovima. Iako se pojedinačni slučajevi ne razmatraju, problem “Radoja Dakića se mora posmatrati u kontekstu poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava i pravdu, slobodu i bezbjednost, jer se radi o problemu 1,8 hiljada porodica, rekao je Vukčević.

Radnici i povjerioci protestuju već sedam godina, a u njihovom slučaju su napravljeni mali pomaci. Sudska prodaja te fabrike treba da se nastavi uskoro imajući u vidu da je završena nova procjena imovine fabrike koja, kako “Dan saznaje, bez objekata iznosi oko 54 miliona eura. Nova procjena rađena je zbog kontradiktornosti u nalazima dva vještaka.

Do sada je putem sudske prodaje prodato šest parcela i hangar fabrike za 2,2 miliona eura i to po cijeni 50 odsto manjoj od tržišne.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *