“Ako nađu naftu, sahraniće turizam”

Dodajte komentar
Ilustracija

Vlada treba hitno da obustavi potpisivanje ugovora o koncesiji za eksploataciju nafte i gasa iz podmorja sa konzorcijumom “Eni-Novatek”, poručeno je sajučerašnje pres konferencije koalicije nevladinih organizacija “Jedan Jadran”.

Oni traže da se uvede moratorijum na istraživanje nafte i gasa, jer Vlada nije uspjela dokazati opravdanost ovog visokorizičnog projekta za zdravlje i život građana. Projekat istraživanja nafte i gasa može pogubno djelovati i na turizam kao najvažniju crnogorsku privrednu djelatnost.

Predsjednik NVO “Grin houm” Nataša Kovačević je potpisivanje ugovora o eksploataciji nafte na Jadranu nazvala licemjernim, imajući u vidu da se za šest dana obilježava datum kada je Crna Gora proglašena ekološkom državom.

Sve ovo je u potpunoj suprotnosti sa onim na šta smo se kao ekološka zemlja obavezali. Koristimo fosilna goriva, potenciramo njihovo istraživanje i eksploataciju. Pozivamo građane da uzmu učešće i ukažu na štetnost i rizik projekta koji bi negativno uticao na ribarstvo i turizam, koji nose čak 90 odsto bruto društvenog proizvoda. Stalno insistiramo i na činjenici da građanstvo u Crnoj Gori nema validnu informaciju koliko su štetni ne samo eksploatacija nafte i gasa, već i njihovo istraživanje, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, upućenost građana je na najnižem nivou u opštini Ulcinj, gdje 90 odsto žitelja ni ne zna za projekat izgradnje platformi.

Potpisujemo ugovor sa kompanijom koja bilježi preko 400 izliva nafte godišnje, a Crna Gora nema kapaciteta niti da nadgleda, niti da kontroliše ove aktivnosti. Mi nemamo ni brodove, ni opremu, a ni ljudstvo koje bi moglo da prati ovako kompleksne procese. Ne možemo da priuštimo sebi da se sa ovako malim morem i državom izlažemo ovako velikom riziku, a ne smijemo zaboraviti ni da je riječ o seizmološki vrlo osjetljivom području, istakla je ona.

Koordinatorka Istraživačkog centra MANS Ines Mrdović nazvala je ugovor štetnim i punim manjkavosti i nezakonitosti. Kako kaže, njime nije zaštićen javni interes i nesporno favorizuje naftne
kompanije.

Ohrabrujemo građane da iskoriste pravne mehanizme i pokrenu postupke pred istražnim organima, kako bi spriječili ovaj kontroverzni posao. Jako je loše što je Vlada dala italijanskoj kompaniji “Eni mogućnost da četiri godine eksploatiše, odnosno eksperimentiše u našem podmorju, nakon čega ima mogućnost da se u cotpunosti povuče bez ikakve odgovornosti. Iako Vlada “maše ugovornom odredbom da će garancija za eventualnu štetu biti 85 miliona eura, treba naglasiti da je to maksimalna kazna kojom je ograničena odgovornost investitora. Suštinsko pitanje je šta ako šteta bude veća, upozorava Mrdovićeva.

Dušica Radojčić, u ime organizacije “Zelena Istra” iz Hrvatske, smatra da na dan potpisivanja ugovora pažnja medija treba da bude usmjerena na aktivnosti “Platforme Jedan Jadran, a koja podrazumijeva zalaganje organizacijama iz svih šest zemalja Jadrana, povezanih u naporu da na svim nivoima politike, lokalne, nacionalne i međunarodne, ukažu na opasnost eksploatacije nafte u Jadranu.

Buše i u Italiji, pa dolaze turisti

Iz Ministarstva ekonomije su reagovali na tonove koji su se čuli na okruglom stolu u Baru. Oni su kazali da će u Crnu Goru doći oni turisti koji već 40 godina dolaze u zemlje Jadrana koje u čitavom tom periodu istražuju i proizvode naftu i gas.

To su oni isti turisti koji dolaze u Italiju koja ima 1.358 istražnih bušotina, ili oni turisti koji posjećuju Hrvatsku, koja je obavila preko 133 istražne aktivnosti. Da ne govorimo o turistima iz Grčke, gdje u naftnom polju Prinos kod ostrva Tasos, naftna industrija i turizam opstaju zajedno oko 30 godina. Dakle, u Jadranu se nafta i gas istražuju i proizvode skoro pola vijeka, a ipak je ovo područje poznato kao atraktivna turistička destinacija, kazali su iz Ministarstva ekonomije i dodali da je to najbolji demantij tvrdnji iznijetih na konferenciji NVO sektora.

Jasno je, kako su naveli, da zemlje na Jadranu ne samo da se ne bore protiv proizvodnje ugljovodonika, već naprotiv, intenzivno istražuju i proizvode.

Javnost je prepoznala, da se protivnici svih projekata u energetici zalažu da CG ne proizvodi, već uvozi energente, što ne ide u prilog razvoju države, zaključili su iz Ministarstva.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *