Bank of England kupovat će obveznice 100 kompanija

Dodajte komentar

Britanska centralna banka Bank of England (BoE) uvrstila je američkog diva Applea na listu ukupno 100 kompanija čije će obveznice kupovati u sklopu novog programa kupovine imovine pokrenutog sa ciljem podupiranja ekonomije, saopštili su juče britanski mediji.

Uvrštenje američkog diva na popis znači da u centralnoj banci smatraju da značajno doprinosi britanskoj ekonomiji, tumači BBC.

Odluka bi mogla razljutiti kritičare toga giganta Silicijumsjke doline, koji mu spočitavaju da izbjegava plaćanje poreza na prihode ostvarene u Britaniji, preusmjeravajući ih preko Irske.

BoE je uveo novi program kupovine korporativnog duga nakon britanske referendumske odluke o izlasku iz Evropske unije. Biće to njihov prvi nastup na tržištu korporativnih obveznica, napominje BBC.

Iz britanske centralne banke poručili su da kupovinom korporativnih obveznica žele da smanje troškove zaduživanja i podstaknu kompanije na veća ulaganja.

Ključniuslov za uključivanje kompanije na listu je njen doprinos britanskoj ekonomiji. Ostali uključuju sjedište u Britaniji i obim prodaje.

Apple nema sjedišta u Ujedinjenom Kraljevstvu a dio prihoda koje tamo ostvaruju službeno su evidentirani u Irskoj, primjećuje nadalje BBC.

Na listi su mnoge važne kompanije, poput Deutsche Telekoma, Daimlera i General Electrica, ali i kompanije čije bi se uvrštenje moglo pokazati kontroverznim, uključujući britanskog diva duvanske industrije British American Tobaccoa (BAT) i američkog lanca restorana brze prehrane McDonald′s čije su poreske aktivnosti takođe pod istragom Brisela, piše BBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *