Direktorka MMF-а pred sudom 12. decembra zbog afere Tapi

Dodajte komentar

Suđenje direktorki Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard zbog njene uloge u isplati 400 miliona eura tajkunu Bernaru Tapiju 2008. godine, kada je bila na funkciji ministra finansija Francuske, počeće 12. decembra, saopštio je danas francuski sud.

Vrhovni apelacioni sud Francuske je u julu odbacio njenu žalbu na decembarski nalog za njeno izvođenje pred Sud pravde Republike, koji se bavi predmetima vezanim za prekršaje državnih funkcionera, zbog nemjarnog postupanja u aferi koja je izbila nakon što je utvrđeno da je Tapi primio 404 miliona eura novca poreskih obveznika, prenosi agencija Rojters.

Lagardova je pod formalnom istragom od 2014. godine za nemar u dugotrajnoj pravnoj drami koju je pokrenuo Tapi optuživši jednu banku za pronevjeru tokom 1990-ih kada je prodavao sportsku opremu njemačkog diva Adidasa.

Ukoliko Lagardova bude osuđena prijeti joj godinu dana zatvora i novčana kazna od 15.000 eura, prenijela je ranije francuska agencija Frans pres.

Aktuelna šefica MMF-a je negirala bilo kakvu zloupotrebu službenog položaja, kao i tvrdnje da je radila po nalogu tadašnjeg predsjednika Nikole Sarkozija.

Ona je bila ministar finansija pod Sarkozijem u 2008. godini, kada je odlučila da dozvoli arbitražu u sporu između Tapija i banke Kredi Lione, koja je djelimično u državnom vlasništvu.

Kao rezultat arbitraže, presuđeno je da Tapija isplati tijelo zaduženo za rješavanje bankarskih dugova, kojim upravlja država.

Optužba za nemar potiče upravo zato što je Lagardova dozvolila privatnu arbitražu i zato što nije osporila presudu, koja je bila izuzetno korisna za Tapija, ali štetna za državu.

Tapiju je u februaru 2015. godine naloženo da vladi vrati novac koji mu je isplaćen.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *