OPEK: Tržišta će biti prezasićena naftom u 2017.

Dodajte komentar

Tržišta će u 2017. godini biti uveliko prezasićena naftom, upozorila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), prenosi britanski list Fajnenšel tajms.

Naftni kartel je istovremeno povećao prognozu proizvodnje u nečlanicama OPEK-a zbog aktiviranja novih bušotina i veće od očekivane otpornosti američkih proizvođača nafte iz uljnih škriljaca na niske cijene “crnog zlata”.

Proizvodnja van članica OPEK-a će, kako je saopšteno, naredne godine porasti za 200.000 barela dnevno, iako je prethodnog mjeseca projektovan pad od 150.000 dnevno.

Razlog revizije je, kako poručuju iz OPEK-a, početak rada naftnog polja Kašagan u Kazahstanu, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Prosječna tražnja za naftom iz članica OPEK-a će iznositi 32,48 miliona barela dnevno u 2017. godini, navodi se u mjesečnom izvještaju naftnog kartela, što je niže u odnosu na prethodnu projekciju od 33,01 miliona barela, prenosi agencija Rojters.

Članice OPEK-a su u avgustu zadržale proizvodnju blizu višegodišnjeg maksimuma, budući da su proizvele 33,24 miliona barela nafte dnevno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *