Novi rekord u Alpama: Puštena u rad najduža brana (video)

Dodajte komentar

Tri mjeseca nakon što je u Švajcarskoj otvoren najveći željeznički tunel na svijetu Gotthard, novi rekord oboren je u švajcarskim Alpama.

Švajcarska energetska kompanija Axpo je pustila u rad branu dugu više od jednog kilometra, koja je najduža u Švajcarskoj, a s obzirom da se nalazi na visini od 2.475 metara istovremeno je i najviša u cijelim Alpama.

Instalirani kapacitet od 1.520 megavata je ekvivalentan proizvodnji iz nuklearne elektrane. Više od dvije milijarde franaka koštala je izgradnja, koja ima za cilj da uskladi ponudu i potražnju električne energije u Evropi.

Princip na kojem funkcioniše projekat Pumpspeicherwerk Limmern je jednostavan: ako je ponuda električne energije velika, a trenutna cijena na evropskom tržištu je niska, voda se pumpa iz 630 metara niže rijeke Limmernsee i sliva u rijeku Muttsee. Ako trenutna potražnja, a time i cijena struje raste, onda se voda ispušta u suprotnom smjeru i pokreće turbine i generatore za snabdijevanje mreže električnom energijom.

Na projektu je rađeno šest godina, a svakodnevno je bilo angažovano do 500 građevinskih radnika istovremeno u teškom, visokom alpskom terenu. Četiri života je izgubljeno u toku izgradnje.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *