Solo – električni jednosjed od 15.000 dolara

Dodajte komentar

Kanadska firma Electra Meccanica ponudiće tržištu električno vozilo na tri točka, namijenjeno za prevoz jedne osobe. Projektovana autonomija u vožnji sa punim baterijama iznosi do 160 km.

Kanađani su pošli od premise da se većina onih, koji u velikim sjevernoameričkim gradovima na posao odlaze automobilom, u njima voze sami. S obzirom da su ti ljudi uglavnom vlasnici vozila sa pet ili više sjedišta, koja su u ovom slučaju nedovoljno iskorišćena, smislili su alternativu.

Njihov električni trotočkaš Solo, bio bi drugi ili čak treći auto u porodicama i koristio bi isključivo kao prevozno sredstvo za jednu osobu. Prednosti su mali gabariti vjozila – lakše kretanje ulicama i zauzimanje manje mesta za parkiranje, smanjenje zagađenja vazduha u velikim gradovima, jer se auto kreće na struju, i relativno niska cijena i mali troškovi održavanja.

Sa odličnim aerodinamičkim karakteristikama (koeficijent otpora vazduha je 0,24), Solo iz baterija kapaciteta 16,1 kWh, električnog motora snage 83 ks (61 kW) i maksimalnog obrtnog momenta 190 Nm, izvlači pristojnu autonomiju u vožnji – do 160 km.

Automobil je poput svih električnih vozila veoma startan, pa od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 8 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 130 km/h. Prtljažni prostor (ukupno 285 litara) sasvim je dovoljan za jednu ovakvu vrstu vozila, pogotovu kada se zna da će se koristiti uglavnom u urbanim sredinama i u svakodnevnoj vožnji, a ne na dužim međugradskim putovanjima.

Punjenje pogonskih baterija na utičnici od 220 V traje 3 sata, a na 110-voltnom priključku dvostruku duže.

Electra Meccanica je na svom sajtu već počela da prima narudžbine za model Solo. Da bi rezervisali svoj primjerak (za sada je auto dostupan samo u Kanadi, ali u planu je i prodaja u SAD), zainteresovani kupci treba da uplate depozit u visini od 250 kanadskih dolara (oko 200 američkih).

U slučaju da kupac odustane od nabavke, depozit će mu biti vraćen.

Zvanična prodaja počinje 2017, a cena automobila (bez uračunatih subvencija na električna vozila) je 19.888 kanadskih dolara (oko 15.400 američkih).

.

.

.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *