Klijenti tužili MasterCard za 14 milijardi funti

Dodajte komentar

Kompanija MasterCard suočena je sa zahtjevom za odštetu u visini 14 milijardi funti koju zahtjevaju korisnici iz Ujedinjenog Kraljevstva, piše The Wall Street Journal.

Razlog zbog kojeg traže toliku odštetu su visoke naknade za obradu kartičnih plaćanja.

Zahtjev su podnijeli u četvrtak pred Sudom za ravnopravnost tržišta u Londonu, a iznos koji traže od MasterCarda opisuje se kao najveći u britanskoj pravnoj istoriji. Do potraživanja je došlo nakon presude Evropskog suda pravde iz 2014. godine. Odlukom suda podržana je ocjena Evropske komisije prema kojoj MasterCardovo višestruko naplaćivanje naknada za obradu kartičnih plaćanja krši zakone o tržišnoj konkurenciji. To se odnosi na razdoblje između 1992. i 2007. Odluka Evropskog suda pravde je konačna i na nju nije bilo mogućnosti žalbe.

Nekorektan sistem naplaćivanja naknada

Svaki put kad bi korisnik kupio nešto karticom, njegova banka bi mu naplatila naknadu od banke prodavca. Evropska komisija je tvrdila kako je sistem naplate nekonkurentan i vještački povećava cijene za potrošače. Dopuštajući bankama da naplaćuju veće naknade, kompanije kreditnih kartica dale su im podsticaj kako bi koristile njhove, a ne one od konkurencije.

Naknade koje je MasterCard naplaćivao Komisija je već proglasila ilegalnima, tako da u ovom nastavku moramo samo dokazati kolika je šteta napravljena korisnicima zbog MasterCardovog nekonkuretskog ponašanja”, stoji u saopštenju advokatske kancelarije Quinn Emmanuel Urquhart & Sullivan LLP koji je podnio tužbu.

Do brojke od 14 milijardi funti došli su proučavanjem javno dostupnih podataka o korisničkim transakcijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u on-line kupovinama. Grubi podatak kaže kako se radi o 40 miliona korisnika u više od 15 godina, na dobijenu brojku dodali su i kamate.

Visa neće imati takvih problema

I dalje se ne slažemo s osnovom ovog zahtjeva i žestoko mu se protivimo,” rekao je portparol MasterCarda. Mastercard je druga najveća kartična kompanija, nakon Vise. Sedam godina su bili na sudu protiv odluke Evropske komisije, što je završilo presudom na Sudu pravde, piše BBC.

Uvjeren sam da će Sud za ravnopravnost tržišta u Londonu odobriti ovaj zahtjev, i radujem se mogućnosti da predstavimo naš slučaj. Ovo je ključan trenutak za obeštećenje svih korisnika ove zemlje”, rekao je advokat Walter Merricks, koji je i podnio zahtjev u ime korisnika.

Iz advokatske kancelarije koja je podnijela tužbu tvrde kako njihov najveći rival Visa neće dobiti sličan zahtjev, iako su takođe naplaćivali slične namete, zato što su pristali da smanje naknade na nivo koji je bio prihvatljiv Evropskoj komisiji.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *