Novi čelnik Ljubljanske berze: Regionalno berzansko tržište je realnost

Dodajte komentar

Regionalno usmjerenje je budućnost Ljubljanske berze jer kao samostalna berza nema mnogo mogućnosti za preživljavanje, kazao je u intervjuu za ljubljanski Dnevnik Aleš Ipavec, novi predsjednik Uprave Ljubljanske berze.

Ipavec, 37-godišnji magistar ekonomije, na čelo Ljubljanske berze došao je prije sedam dana, napustivši nakon deset godina Hypo Alpe-Adria-Bank, gdje je u posljednje vrijeme bio direktor za kontroling, trezor i upravljanje s bilancom banke.

Oni koji ne odluče da bude regionalni igrači, nemaju budućnosti. Poslovanje samo u Slovniji je premalo. Moramo već početi djelovati. Hrvati i Česi su nas preduhitrili, jer su već jaki igrači i zato treba požuriti i početi djelovati na stranim tržištima, naglasio je Ipavec.

Dodao je da novi vlasnik Ljubljanske berze (Zagrebačka berza), koji je došao krajem 2015. godine, donio novu energiju i nove mogućnosti u regiji.

Povezivanje berzi kako je zacrtao naš vlasnik, Zagrebačka berza, sada funkcioniše na nivou elektronske platforme SEE Link i potencijal uspostavljanja regionalnog tržišta je realan. Ljubljanska berza time mnogo dobija, jer imamo, s jedne strane, investitore iz cijele regije, koji jednim klikom dolaze do naših dionica, a s druge strane, naši članovi ulaze na tržišta u regiji. Postoji i realna mogućnost dvostrukih kotacija, tako da bi kompanije iz Hrvatske i drugih zemalja kotirale na Ljubljanskoj berzi, kazao je Ipavec.

Dodao je da je Berza sve aktivnija sa malim i srednjim preduzećima i start-up kompanijama, onima koje ne spadaju u primarno tržište.

To je dodatni potencijal. S tim u vezi postoje i novi regionalni indeksi i novi proizvodi, koji dodatno doprinose razvoju tržišta kapitala i razvoju privrede, kazao je Ipavec.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *