Pregled štampe za 2. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Još ništa od otpremnina, kapovci prijete blokadom

Štrajk bivših radnika Kombinata aluminijuma nije urodio plodom. Otpremnina za radnike i dalje nema jer je Vlada na jučerašnjoj sjednici ostala pri stavu da se ispoštuju njeni zaključci iz aprila. Traže da se Skupština o njima izjasni jer su im oni već proslijeđeni. Zato radnici za CdM poručuju od protesta ne odustaju, a od poslanika zahtijevaju da im daju garancije da će otpremnine biti isplaćene. U protivnom, blokiraće saobraćaj na Smokovcu.

Amandmani DPS odložili raspravu za ponedjeljak

Rasprava o amandmanima DPS-a na Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, koji je podnijela grupa poslanika, odložena je za ponedjeljak.

Porastao broj blokiranih preduzeca u Crnoj Gori

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 15.220 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i Centralne banke. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.380 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Dan

Usvojili amandman koji nije predložen

O izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure Skupština će se izjasniti u ponedjeljak. Tako je odlučeno nakon višesatne rasprave koja je tri puta prekidana i tokom koje je usvojen prvi od tri amandmana DPS-a. Amandman kojim se zatezna kamata od sedam odsto stavlja na teret klijenata podržali su DPS, BS, SD, Pozitivna, LP i HGI.

Za Solanu 270 hiljada

Vlada je dala saglasnost da se opredijeli dodatnih 270 hiljada eura iz kapitalnog i budžeta Ministarstva održivog razvoja i turizma (MTOR), kako bi Nacionalni parkovi (NPCG) na kvalitetan način upravljali ulcinjskom Solanom.

Izradiće studije o problemima preduzeća

Ministarstvo ekonomije i agencija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) izradiće nekoliko studija i sprovoditi aktivnosti u cilju identifikacije problema sa kojima se preduzeća susreću i utvrđivanja njihovih potreba na planu inovativnosti i povećanju konkurentnosti.

Ugovor sa A2A uvod za prevaru

Vlada nastavlja da izbjegava da odgovori na ključna pitanja u vezi novog ugovora sa A2A zašto se ostavlja mogućnost. italijanskom partneru da proda 41,75 odsto Elektroprivrede bilo kome. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, upozoravamo da je to uvertira za megalomansku prevaru i predaju našeg najvrednijeg privrednog resursa ortacima ove vlasti sakrivenim iza ofšor firmi, kazali su iz GP URA. Oni su ponovo odgovorili Ministarstvu ekonomije i tako nastavili polemiku koja traje tri dana.

Vijesti

Buše kad procijene uticaj na sredinu

Izbor kompanija koje će istraživati naftu i gas u crnogorskom podmorju je završen, a istraživanje će početi nakon što izabrani konzorcijumi izrade novu procjenu uticaja na životnu sredinu za ugovoreno područje istraživanja, saopštili su Vijestima iz Ministarstva ekonomije.

Blokirane košarkašice, rukometaši…

Centralna banka objavila je juče novi spisak sa oko 15,2 hiljade blokiranih preduzeća, na kojem su 33 nove firme čiji su računi u blokadiVlada je juče na sjednici, u vezi sa rješavanjem pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, ostala pri zaključcima iz aprila prema kojima je Zakon o izmirenju obaveza prema tim radnicima neprimjenjiv.

Nema rješenja za bivše kapovce

Vlada je juče na sjednici, u vezi sa rješavanjem pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, ostala pri zaključcima iz aprila prema kojima je Zakon o izmirenju obaveza prema tim radnicima neprimjenjiv.

Za igre na sreću traže vanrednu sjednicu

Poslanici u parlamentu, njih 32, na inicijativu Miloša Konatara i Dritana Abazovića iz URA predložili su Skupštini izmjene Zakona o igrama na sreću, kojim se, kako je saopšteno, bolje štiti javni interes u priređivanju lutrijskih igara na sreću. Zatraženo je da se variredna sjednica parlamenta održi 15. septembra.

Pobjeda

Mugoša o Radi obmanuo janost

Četiri direktora direktorata Ministarstva poljoprivrde i ruralnog razvoja pozvalo je juče ,,svog ministra Budimira Mugošu da ne obmanjuje crnogorsku javnost i zaposlene u bjelopoljskoj fabrici ,,Rada i da ne potcjenjuje napore Ministarstva poljoprivrede i Vlade da se obnovi proizvodnja u jedinoj fabrici mineralne vode u Crnoj Gori.

Da punimo državne, a ne privatne džepove

Poslanici u parlamentu, njih 32, na inicijativu poslanika GP URA, Miloša Konatara i Dritana Abazovića, predložili su izmjene Zakona o igrama na sreću, kojim se uvodi više reda i na bolji način štiti javni interes u toj oblasti.

Podbacilo je šest ministarstava

Program rada Vlade iz prva dva kvartala, posmatrano na 31. avgust, ispunjen je 78,6 odstonavodi se u informaciji koja je juče usvojena.

Šest ministarstvava nije ispunilo obaveze.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo turizma su realizovali 60 odsto obaveza, MUP 63,6, Ministarstvo finansija 66,7, ministarstvo ekonomije 72,2 i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija 75 odsto

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *