“Kapovci” u ponedjeljak blokiraju ulaz u Podgoricu

Dodajte komentar

Štrajk bivših radnika Kombinata aluminijuma nije urodio plodom. Otpremnina za radnike i dalje nema jer je Vlada na jučerašnjoj sjednici ostala pri stavu da se ispoštuju njeni zaključci iz aprila. Traže da se Skupština po njima izjasni jer su im oni već proslijeđeni.

Zato radnici za CdM poručuju-od protesta ne odustaju, a od poslanika zahtijevaju da im daju garancije da će otpremnine biti isplaćene. U protivnom, blokiraće saobraćaj na Smokovcu.

Nakon što je Vlada ostala pri stavu koji je saopštila 28. aprila ove godine da zakonsko rješenje parlamenta da se radnicima KAP-a isplate otpremnine nije primjenjivo i da je diskriminatorsko, bivši radnici KAP-a najavljuju novu lokaciju protesta. To više neće biti centar grada, što bi moglo da usreći Podgoričane koji su sa zakašnjenjem ili prečicama stizali gdje su naumili, ali je problem za svakoga ko krene ka Glavnom gradu ili krene prema sjeveru iz njega.

“Vlada je po ko zna koji put pokazala neozbiljnost kad smo mi u pitanju. Ovo je presedan samovolje i nametanja, čisto kršenje Ustava i zakona. U devet sjutra smo ispred Skupštine i tamo ćemo donijeti odluku da se obratimo svim poslaničkim klubovima. Za ponedeljak je zakazan Smokovac, da im i u tom pravcu kažemo -garantujete da će ovi zakoni biti sprovedeni da ne idemo na Smokovac“, kazao je CdM-u predstavnik radnika Nikola Raković.

Zašto zakon nije primjenjiv i zašto je diskriminatorski?

Nije primjenjivo iz razloga, kako ističu u Vladi, što doneseni Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica koji su, usljed stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju nije terminološki precizan naročito u dijelu izračunavanja pojedinačnih iznosa otpremnina, kao i pitanja socijalnog programa-da li se zakonska odredba odnosi na trenutno važeći socijalni program ili Socijalni program potpisan 2009. godine.

Stoga, u Vladi tvrde da je primjena ovog zakonskog rješenja nesprovodiva jer je njime predviđeno da se”visina pripadajuće otpremnine definiše shodno važećem socijalnom programu koji je sačinjen za radnike KAP-a“.

Imajući u vidu činjenicu da jedini socijalni program za radnike KAP-a precizira: “rješavanje problema viška zaposlenih u Kombinatu aluminijuma Podgorica, Preradi i Kovačnici ne odnosi se na radnike koji su po bilo kom osnovu stekli uslov za penziju i koji zasnuju radni odnos kod novih vlasnika KAP-a, Prerade i Kovačnice“, isključena je mogućnost korišćenja prava po osnovu socijalnog programa za radnike koji su ostvarili pravo na penziju“, objašnjavaju u Vladi.

Sem toga, ovaj zakon, tvrde oni, ima i diskriminatorski karakter, pa smatraju da bi, u cilju uspostavljanja principa pravičnosti, zakonsko rješenje trebalo da tretira sva lica u Crnoj Gori koja su stekla pravo na prijevremenu penziju, kao što su radnici: FEP-a, Rudnici boksita Nikšić, Montavar Metalac, Prerada, Kovačnica Jadransko Brodogradilišta Bijela, Kovačnice, Prerade, Košute Cetinje, zaposlene u javnoj administraciji ( penzioneri iz Uprave policije)…

Jer stavlja u neravnopravan položaj radnike ostalih crnogorskih preduzeća koji su u prethodnom periodu ostvarili pravo na penziju po istom osnovu (Rudnici boksita Nikšić, Montavar Metalac, FEP, Prerada, Kovačnica), pa bi njegovo sprovođenje izazvalo opravdani revolt bivših radnika ovih preduzeća“, kazali su u Vladi.

Takođe, Vlada podsjeća da je donošenjem ovog zakona, bez analize fiskalnog uticaja, ozbiljno dovedena u pitanje održivost javnih finansija.

Vlada preporučuje da Skupština odustane od predloga rješenja kojim se u neravnopravan položaj dovodi veliki broj radnika koji su ova prava ostvarivali više godina unazad ili da, ako ipak istraje na rješenju koje Vlada ocjenjuje neprincipijelnim i problematičnim sa stanovišta fiskalne održivosti, propiše da se ovo pravo odnosi na radnike koji su u istom statusu (Rudnici boksita, FEP, Montavar Metalac, Prerada, Kovačnica) u okviru Budžetom za to rezervisanih sredstava.

U Vladi ponavljaju da u budžetu ima pet miliona eura, ali traže od Skupštine objašnjenje kako bi se taj novac trebao rasporediti. Činjenica je da je bilo dovoljno vremena da se reaguje u pravcu upodobljavanja zakona na način da bude jedanak za sve i sprovodiv.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *