Policija istražuje curenje tajnih informacija o poslu Gorenje-Panasonic

Dodajte komentar

Slovenačka policija istražuje curenje povjerljivih informacija iz holdinga Gorenje o mogućnosti da tog proizvođača preuzme japanska korporacija Panasonic, objavio je u četvrtak ljubljanski “Dnevnik”.

Nacionalna istražna kancelarija (NPU), policijski odsjek za istragu korupcije i organizovanog kriminala, potvrdio je za taj dnevni list da vodi postupak o navodnom prijevremenom curenju povjerljive informacije, ali zbog interesa istrage odbija da kaže više pojedinosti.

Procurila je informacija da je Panasonic početkom avgusta počeo due dilligence, pregled unutrašnjeg poslovanja Gorenja, s mogućnošću da u njemu poveća svoj vlasnički udio i da ga preuzme.

Dogovor uprave i Panasonica o pregledu i mogućem preuzimanju Gorenja potpisan je 13. jula, ali o tome nisu odmah po pravilima obaviješteni svi dioničari, nego je direktor Franjo Bobinac o operaciji najprije obavijestio premijera Miru Cerara te nekoliko ministara u njegovoj vladi.

Budući da je cijena dionica Gorenja naglo porasla već sredinom jula, prije javnog objavljivanja informacije, i da je dionicom ostvaren velik promet na berzi, pojavile su se sumnje da je neko od toga ostvario finansijsku korist.
Protestovali su i neki mali dioničari.

Nadzorni odbor zaštitio je Bobinca, dugogodišnjeg direktora vrlo uspješne kompanije i naveo da je odobrio odluku da se informacija o dogovoru s Panasonicom javno objavi “s odlaganjem”.

Bobinac je za “Dnevnik” prošle nedjelje izjavio da takva odluka nije izazvala nejednak tretman investitora. Dan nakon javne objave informacija, cijena dionice Gorenja na berzi porasla je za sedam posto, a od početka godine njena je kotacija na Ljubljanskoj berzi povećana za 60 posto i najviša je u zadnjih 6 godina, piše “Dnevnik”.

“Gorenje s Panasonicom, koji trenutno ima 10,74 posto dionica, sarađuje već tri godine na razvoju proizvoda kojima će se povećati opseg poslovanja. Vjerujem da niko od onih koji su o dogovoru s Panasonicom bili obaviješteni prije javne objave tu informaciju nije zloupotrijebio”, kazao je Bobinac u razgovoru za dnevni list.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *