Pregled štampe za 25. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Sindikat da mu plati još 2.700 eura

Bivši radnik Rudnika boksita u 1 stečaju Raso Čivović, kojem prije više od pet godina jedinom nije isplaćena otpremnina prema socijalnom programu, dobio je od Višeg suda i drugu pravosnažnu presudu po osnovu koje Samostalni sindikat preduzeća treba da mu isplati dodatnih 2.700 eura.

Erste banka novi član od narednog mjeseca

Erste banka će od 1. septembra biti član Montenegroberze. Rješenje o prijemu u članstvo Erste banke donio je Odbor direktora Montenegroberze na jučerašnjoj sjednici. Član berze može biti preduzeće registrovano kao berzanski posrednik po zakonu i koje ispunjava uslove propisane Statutom berze.

 

Neće raspravu o 500 miliona bačenih u vjetar

Ministar finansija Raško Konjević predao je juče predlog za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim je za usluge hrane i pića u luksuznim hotelima uveden PDV od 7 odsto, dok ostali hotelijeri i ugostitelji plaćaju 19 odsto.

Medojević juče podnio amandman

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević podnio je juče amandman na izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, kako bi se preciznije definisao način i metodologija njihovih obračuna.

Dnevne novine

Konjević: Neće biti novog zaduživanja

Predlog rebalansa budžeta uskoro će se naći pred predsjednikom Vlade i ministrima. Međutim, umjesto novog zaduživanja ministar finansija Raško Konjević ima drugi predlog.

“Opredijelili smo se da ne idemo u novo zaduženje iako u budžetu imamo prostora za to, smatrajući da ćemo kroz digitalnu dividendu koja će ovih dana biti realizovana prihodovati 50 miliona eura i pokušati da se na racionalan način ponašamo do kraja godine kako bi taj deficit bio što je moguće manji. Najlakše se zadužiti”, objasnio je Konjević.

Neophodno preospitati proces stečajnog postupka Košute

Državno tužilaštvo bi trebalo da razmotri okolnosti pod kojima je obavljen stečajni postupak nad cetinjskim preduzećem Košuta, zbog brojnih sumnji u regularnost tog procesa, ocijenjeno je na jučerašnjem sastanku potpredsjednika Vlade Crne Gore, Milorada Vujovića sa predstavnicima radnika te fabrike.

IRF se ne finansira iz budžeta države

Investiciono-razvojno fond (IRF) ne finansira se iz budžeta države i lokalne samouprave i nije u obavezi da objavljuje analitičke kartice sa svih računa koje ima.

To su saopštili iz Fonda u reagovanju na navode Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS da je IRF kršio Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

Potpuno promijeniti odnos prema privatizacionoj politici

Vlada i Opština Herceg Novi nastaviće intenzivnu saradnju na svim temama koje su od značaja za razvoj grada i građane, zajednički je zaključak potpredsjednice Vlade Azre Jasavić i predsjednice Opštine Herceg Novi Nataše Aćimović.

Dan

DPS pojedincima smanjio porez na luksuz

Ministar fiiansija Raško Konjević podnio je juče Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti dijela odredbe Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim je predviđeno da se usluge hrane i pića u luksuznim hotelima oporezuju po stopi od sedam odsto, dok ostali ugostitelji treba da plaćaju PDV po stopi od 19 odsto.

Erste banka član berze

Erste banka će od 1. septembra postati član Montenegroberze, a rješenje o prijemu donio je odbor direktora berze na jučerašnjoj sjednici. Član Montenegroberze može biti svako preduzeće koje je registrovano kao berzanski posrednik po Zakonu o hartijama od vrijednosti i koje ispunjava uslove propisane statutom berze.

Preciziran način obračuna

Poslanik Nebojša Medojević (DF) dostavio je juče u skupštinsku proceduru amandman na Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, kako bi se preciznije definisali način i metodologija obračuna kredita koji su indeksirani u francima.

Bez drugog bloka, ukida se 1,2 hiljade radnih mjesta

Glasanje protiv gradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja podrazumijeva ukidanje 1,2 hiljade radnih mjesta do 2020. godine, nemogućnost otvaranja novih i nastavak iseljavanja i stagnacije Pljevalja i sjevera Crne Gore, ocjena je pljevaljskog opštinskog odbora Socijaldemokrata.

Ima para za otpremnine

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović kazao je da investitor u bolnici u Meljinama više ne može da računa na ugovor koji nije poštovao osam godina. Preduzimaju se radnje da se zaštiti imovina, kazao je on tokom jučerašnje posjete Herceg Novom. Takođe je naglasio da bolnica u ovoj godini nije povukla više novca nego što je bilo planirano budžetom, te da ima dovoljno prostora da se obaveze prema zaposlenima ispune.

Rudnik uglja duguje 44,5 miliona eura

Trijumvirat Ministarstva ekonomije, Rudnika uglja i pljevaljskog DPS-a lagano klizi u besmisao zamjene teza umjesto da pruži odgovore na činjenice u vezi sa opštim propadanjem Pljevalja, ocijenili su iz pljevaljskog SNP-a. U njihovom saopštenju navodi se da je prvi pucanj u prazno ispaljen iz DPS-a Pljevalja, gdje, kako navode iz te partije, sjede oni koji su decenijama, vođeni ličnim interesima, pravdali pred Pljevljacima svaki postupak svojih šefova koji su, u nedostatku blažeg izraza opljačkali i potrovali Pljevlja.

Pobjeda

U bolnici Meljine dobili dvije plate

Vlada je uspjela da u kratkom roku normalizuje situaciju u Opštoj bolnici Meljine, ocijenio je potpredsjednik Vlade Petar Ivanović. Podsjetio je da je bolnica bila na izdisaju, da je dio osoblja najavio odlazak, a opština blokirala račun.

Danas sjednica Vlade

Vlada će danas održati prvu sjednicu nakon avgustovske pauze, saopšteno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću. Prethodna sjednica Vlade održana je 28. jula

U septembru se ulazi u Jabučni krš

Narednog mjeseca građevinska operativa kineskog izvođača CRBC bi trebalo da počne probijanje tunela Jabučni krš. Ovo je jedan od najzahtjevnijih objekata na četvrtoj dionici autoputa od Uvača do Mateševa.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *