12 pravila uspješne prodaje: 2. dio

Dodajte komentar

Stručnjak za prodaju Grant Cardone otkriva pravila koja će pomoći vlasnicima malih preduzeća da zaključe više ugovora. U članku koji je objavljen na sajtu entrepreneur.com, Kardone piše da kao i u svakoj igri, i u prodaji postoje izvjesna pravila, naročito kada se posao privodi kraju. Da biste osigurali uspjeh, bez obzira na to da li ste početnik ili preduzetnik sa iskustvom, trebalo bi da poštujete 12 najvažnijih pravila.

7. Pitajte još jednom

Ono što će od vas napraviti sjajnog pregovarača jeste smišljanje novog načina da vratite pregovore u fokus kad su vam već jednom rekli ne. Nije nepristojno istrajavati. Štaviše, to je znak uspjeha i napretka. To što na druge načine tražite potvrdan odgovor kada ste već dobili ,ne” ne znači da niste slušali nego da smatrate da vaš stav ipak ima realnih prednosti nad tuđim.

8. Ostanite sa kupcem

Svaki put kada napustite onog s kim pregovarate, kod njega se javlja sumnja i nesigurnost. To može stvoriti nepoželjan antagonizam u pregovorima, sniziti očekivanu cijenu i odužiti vrijeme potrebno da se završi posao. Ipak, imajte na umu da to ne znači da apsolutno ne postoji odgovarajuće vreme da se kupac napusti i iskoristi autoritet kako bi se pregovori okončali. Ovo može biti efektno sve dok se ne počne zloupotrebljavati.

9. Moguće kupce uvjek posmatrajte kao stvarne kupce

Bez obzira na okolnosti – nema novca, nema predviđenog budžeta, slab donosilac odluka – uvjek se ophodite prema stranci kao prema sigurnom kupcu. Cardone kaže da treba obratiti pažnju na znakove da je stranka bila kupac u prošlosti. Sat, košulja, odijelo, komad nakita, auto, kreditna kartica ili nešto drugo, sve su to dokazi da je osoba bila uspješan dio neke prodaje. Kako Cardone kaže, svaka osoba je kupac. Ophodite se prema nekome na taj način i on će se na kraju pretvoriti u kupca.

10. Zadržite samopouzdanje

Uvjek smatrajte da se može postići dogovor, ma šta da vam kaže kupac ili neko drugi iz vašeg okruženja. Kaže se da gdje god ima volje, ima i načina. Vjerovanje u to da će se ugovor neminovno sklopiti pomaže da se eliminiše negativno iz vašeg okruženja poput bolesti koja ubija. A negativno razmišljanje upravo to i radi.

11. Budite pozitivni

Bez obzira na to kako će kupac odgovoriti, pobrinite se da atmosfera bude opuštena i otvorena tokom pregovora. Kada ste vi negativni zato što je kupac negativan, postoji samo jedan rezultat, a on nije zadovoljavajući.

12. Uvjek sa osmjehom

Ovdje nije riječ samo o vašem stavu nego i o tome kako izgledate. Vježbajte da se osmjehujte svima u svim situacijama sve dok ne budete u stanju da iznosite argumente i neslaganja, pregovarate, prelazite preko prigovora i sklapate ugovore, uvjek sa osmjehom. Jeste li nekada primijetili da se veoma uspješni ljudi stalno smiješe? Osmjeh nije tu zato što su uspješni nego zato što su baš zahvaljujući tome postali uspješni. Ovo je možda i najvažniji savjet koji Grant Cardone ima za vas – uvjek i sve sa osmjehom.

Izvor: MCB blog

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *