Tržište valuta očekuje jačanje kursa eura

Dodajte komentar

Tržište valuta očekuje jačanje kursa eura prema najvažnijim valutama u narednim nedjeljama, što bi Evropsku centralnu banku moglo da staviti pred novi izazov.

Kako navodi Financial Times, zajednička evropska valuta prošlu nedjelju je zaključila sa 1,5 odsto višom vrijednošću, dohvativši 1,13 dolara po prvi puta od šokantne britanske referendumske odluke o napuštanju Evropske unije.

Dio stranih analitičara smatra da se euro može popeti još više, ponajviše zbog skepticizma da će američka centralna banke (FED) ove godine povećavati kamatne stope.

Analitičari Morgan Stanley-a ističu kako bi euro mogao da se nađe na nivou od 1,18 dolara. Švajcarska UBS banka ocjenjuje da će euro kraj godine dočekati na 1,16 dolara.

Promatrači tržišta kažu kako Fed šalje zbunjujuće signale oko trenutka podizanja kamatnih stopa, pa bi govor predsjednice FEDa Janet Yellen u Jackson Hole-u treba da da jasniji odgovor na to pitanje.

Međutim, jači euro mogao bi da zada glavobolje ECB-u s obzirom da će evropski izvoz učiniti manje konkurentim, a time se dijelom ugrožava i privredni rast.

Primjećuje se to i na evropskim berzama gdje su dionice nakon julskog uspona prošle nedjelje pale između jedan i dva odsto.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *