Od raspada SFRJ Crna Gora upetostručila dugovanja

Dodajte komentar

Crna Gora je raspadom SFRJ naslijedila najmanji iznos duga u odnosu na ostale članice bivše Jugoslavije i radilo se o svega 600 miliona dolara, odnosno oko 530 miliona eura.

Taj dug je u odnosu na kraj 1991. godine, odnosno za period od 25 godina uvećan za oko dvije milijarde eura, a prema poslednjim podacima Ministarstva finansija, na kraju juna, ukupan državni dug, sa depozitima, iznosio je 2,305 milijardi eura, ili 60,60 odsto BDP-a.

Bez depozita, dug je na kraju juna iznosio 2,36 milijardi, ili 62,04 odsto BDP-a. Inostrani dug iznosio je 2,033 milijarde, dok je unutrašnji dug iznosio 326,91 milion eura, a depoziti su iznosili 54,72 miliona eura. U taj iznos duga nijesu uračunati podaci o dugovanjima opština, koji su na kraju marta ove godine iznosili 142 miliona eura ili četiri odsto BDP-a. To znači da je javni dug 2,45 milijardi ili oko 65 odsto BDP-a.

Javni dug Crne Gore, bez dugovanja javnih preduzeća, na kraju 2006, odnosno prije deceniju iznosio je 701,1 milion, od čega se na unutrašnji dug odnosilo 197,1 milion, a na spoljni javni dug 504 miliona ili 71,9 odsto od ukupnog.
Prema projekcijama Vlade, visina javnog duga do kraja ove godine dostići će 72 odsto BDP-a, a prema fiskalnom planu, usvojenim sa budžetom za ovu godinu, predviđeno je da će taj nivo dostići 79 procenata BDP-a do 2018.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić istakao je da visina javnog duga u ovom trenutku prelazi 65 odsto BDP-a, što je, smatra, alarmantno.

Posebno je teško prihvatiti visinu javnog duga, kad znamo da smo do prije pet-šest godina imali javni dug koji je bio u granicama Mastrihta, odnosno, bio je čak i ispod 40 odsto BDP-a. Na povećanje javnog duga uticali su razni promašaji u ekonomiji, počev od pada garancija, velike javne potrošnje, velikog državnog aparata, penzije, jer je Fond PIO u konstantnom minusu, koji Vlada stalno subvencioniše. Zatim, mnoge privatizacije, koje su trebale da popune rupe u budžetu, nijesu uspjele od Telekoma, pa nadalje, što je sve uslovilo rast javnog duga. Samo ove godine nedostajuća sredstva u budžetu su 667 miliona eura, što je, u odnosu na ukupan budžet, alarmantno. Tu je refinansiranje starih dugova, kredit za autoput, davanja koja nijesu bila planirana budžetom, počev od novog Zakona o zaradama javnih funkcionera i službenika, pa do naknada za majke sa troje i više djece, koje dostižu zabrinjavajuće iznose u odnosu na stanje u budžetu i to je osnovni problem, naveo je on.

(Opširnije u današnjem Danu)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *