Oprez na berzama, moguće povećanje kamata

Dodajte komentar

Na svjetskim se berzama prošle nedjelje trgovalo oprezno jer se sve veći broj funkcionera američkog Feda zalaže za povećanje kamata do kraja godine.

Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones oslabio 0,1 posto, na 18.552 boda, a S&P 500 za 0,01 posto, na 2.183 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,1 posto, na 5.238 bodova.

Prošle nedjelje objavljen je zapisnik s posljednje sjednice američke centralne banke koji je pokazao da većina njenih čelnika želi da sačeka nove ekonomske pokazatelje prije odluke o povećanju kamata.

No, u javnosti posljednjih dana istupaju uglavnom oni koji se zalažu za povećanje kamata što prije, možda već u septembru.

Smatraju da jačanje tržišta rada i rast plata prijete razbuđivanjem inflacije, a da je američka ekonomija dovoljno čvrsta da bi izdržala povećanje cijene novca.

Tako je, među ostalima, predsjednik ogranka Feda u San Franciscu John Williams kazao kako bi imalo smisla povećati kamate idućih mjeseci jer bi moglo doći do pregrijavanja ekonomije ako kamate predugo vrijeme ostanu preniske.

Dodao je kako bi se predugo oklijevanje s povećanjem kamata moglo pokazati preskupim za ekonomiju.

Niske kamate već duže vrijeme podržavaju rast tržišta dionica, pa mogućnost povećanja cijene novca do kraja godine drži ulagače na oprezu.

Pozitivno su posljednjih nedjelja na tržište uticali i nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, no sezona objava kvartalnih izvještaja je završena, pa s te strane više nema podsticaja.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je 6,8 posto, pa se kreće oko najviših nivoa u istoriji, kao i Dow Jones te Nasdaq.

Indeksi su ovu nedjelju završili gotovo nepromijenjeni. Ušli smo u mirno ljetnje razdoblje, sezona poslovnih izvještaja je završena, a ulagači su se odlučili na predah, dok se indeksi kreću oko rekordnih nivoa. Mislim da će idući dani biti mirni dok čekamo bolju vidljivost. U nedostatku poslovnih rezultata, mislim da će u fokusu ulagača biti Fed“, kaže Terry Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Na evropskim su berzama, pak, cijene dionica prošle nedjelje pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 6.858 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,6 posto, na 10.544 boda, a pariški CAC 2,2 posto, na 4.400 bodova.

I na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle nedjelje pao – za 2,2 posto, na 16.545 bodova. To je ponajviše posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi na inostranim tržištima postaju manje konkurentni.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *