Brazil bez milijardu USD prihoda: Svjetske korporacije na OI ne plaćaju porez

Dodajte komentar

Brazil će izgubiti oko milijardu dolara prihoda, za šta može zahvaliti zakonodavstvu koje Olimpijske igre pretvara u poreski raj. Coca-Cola, McDonald , Visa i drugi korporativni sponzori Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, zbog zakona o poreznom izuzeću, ne plaćaju porez na novac koji zarade na Olimpijadi.

Prema poreskom izvještaju koji važi do 31. decembra 2017. godine, poreza je oslobođena dobit od oglašavanja, prodaje proizvoda, uvoza i neke druge aktivnosti koje se odnose na organizaciju igara.

Ovo je još jedna od privilegija koje uživaju današnje multinacionalne kompanija širom svijeta“, rekao je za BBC Antonio Martins, direktor brazilskog news portala Ostale Palavras. “Pritom nije riječ o izolovanom događaju.”

U Brazilu 37 miliona ljudi živi u teškom siromaštvu. Brazilska ekonomija je u jeku recesije, privremena vlada predsjednika Michel Temera je usvojila stroge mjere štednje. U isto vrijeme u zemlji, zbog navedenih poreskih olakšica, gube oko milijardu dolara prihoda od poreza, navodi BBC.

Prema Naomi Fowler iz aktivističko-analitičke grupe Tax Justice Network oslobađanje od poreza za korporacije je preduslov koji se nameće svakom kandidatu koji je domaćin velikih sportskih događaja. “Svaka zemlja to mora prihvatiti da bi postala poreski raj za ove kompanije“, objašnjava Fowler.

Među glavnim sponzorima Olimpijskih igara u Riju 2016. godine su korporacije kao Coca-Cola, McDonald, Visa, Bridgestone, Samsung, Panasonic, Omega, Procter & Gamble, General Electric, Nissan, Globo, Nike, Microsoft i Airbnb.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *