Niža polugodišnja dobit Raiffeisen banke

Dodajte komentar

Raiffeisen Bank International (RBI) u prvoj polovini ove godine ostvario je na nivou grupe dobit prije oporezivanja od 450 miliona eura, što je 1 posto manje u odnosu na godinu ranije izvijestila je u četvrtak ta austrijska banka.

Dobit RBI nakon oporezivanja bila je u tome razdoblju 268 miliona eura ili 15 posto manja nego lani, dok se konsolidovana dobit smanjila za 24 posto na 210 miliona eura.

Zbog uslova trajno niskih kamatnih stopa i smanjenja obima kreditiranja, naši su prihodi pod pritiskom. No, ipak nas raduje što su rezultati poslovanja sa stanovništvom iznad naših očekivanja, uprkos teškom tržišnom okruženju“, izjavio je Karl Sevelda, predsjednik Uprave banke.

Prihod od poslovanja grupe u prvoj polovini godine smanjio se za 7 posto ili 160 miliona eura, na 2,28 milijardi eura. Pritom je neto prihod od kamata pao za 13 posto, odnosno 226 miliona eura, na 1,45 milijardi eura.

Kako se navodi u izvještaju , to se ponajprije može pripisati trajno niskim kamatnim stopama na tržištima mnogih država u kojima grupa posluje, postojećemu višku likvidnosti te smanjenju prihoda od kamata za 104 miliona eura, posebno u Rusiji, na izvedenice kupljene u svrhu zaštite koje su bile pod utjecajem kolebanja na tržištu u prvoj polovini 2015.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *