Javni dug: Sanacioni plan ne predviđa povećanje poreza

Dodajte komentar

Nije sporno da Crna Gora ima visok javni dug i da je iznad kriterijuma Mastrihta, ali je on generisan zaduživanjem za ključni infrastrukturni projekat prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa, kazao je bivši ministar finansija Radoje Žugić.

On je istakao da Sanacioni plan, koji je uradilo Ministarstvo dok je on bio na njegovom čelu, nije predvidio povećanje poreza, kako je to saopštio aktuelni ministar Raško Konjević.

Porezi su jedan od osnovnih elemenata konkurentnosti i u našoj ranjivoj ekonomiji nema mjesta njihovom povećanju. Uostalom, preporuka MMF-a Crnoj Gori je bila upravo da ne povećavamo poreze kako ne bismo ugrozili konkurentnost naše ekonomije“,rekao je Žugić za RTCG.

Prilikom predaje dužnosti, kako je naveo, dostavio je Konjeviću radnu verziju, koja je urađena sa ekonomskim ekspertima iz Crne Gore.

Taj plan kao prvu i najvažniju mjeru predviđa prodaju koncesije na autoput kada se on završi. Po tom osnovu postoje već banke iz Londona koje iskazuju interesovanje“, ukazao je Žugić.

Kao druga mjera, kako dodaje, predloženo je povećanje akcize na gorivo.

Smanjivanje zarada nije uključeno u Sanacioni plan, već je to dominantno definisano Zakonom o zaradama u javnom sektoru“, tvrdi Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *