4 stvari koje možete učiniti danas za instant produktivniju radnu nedjelju

Dodajte komentar

Uspješni manageri uvijek imaju razvijenu poslovnu rutinu koja im pomaže da uspješno balansiraju svoje privatne i poslovne obveze i dan započnu tako što ustaju ranije, provode vrijeme sa porodicom, vježbaju, meditiraju, provjere email, odvedu psa u šetnju ili čak borave u prirodi.

Njihova vikend rutina takođe je razvijena, kako bi na najbolji mogući način povećali svoju produktivnost i motivisanost i pripremili se na izazove koji slijede. Prepisivanjem ove 4 navike i vi ćete biti korak bliže produktivnom početku nove radne nedjelje.

Posložite prioritete
Razmislite koja su tri najvažnija zadatka koja morate završiti početkom nove radne nedjelje. Razmislite i o rokovima koje imate za njihovo izvršenje i ko sve učestvuje u obavljanju te obveze. Zapišite ih na papir. Prioritet dajte obvezama koje su vezane za kratak vremenski period. Kad završite zadatak, nemojte zaboraviti da ga skinete sa “to do” liste. A ako vam je još neko pomagao u njegovom obavljanju, svakako mu čestitajte na odlično obavljenom zadatku. Zadatke krenite obavljati već od jutra, dok je vaša koncentracija i motivacija na nivou, a nakon uspješno obavljenog zadatka i radni ponedjeljak će se činiti znatno ljepšim.

Nemojte jutro započeti uz email maraton
Mnogi od nas često jutarnje sate provedu odgovarajući na email poruke koje mogu čekati do poslijepodne. Kako ne biste imali jutarnji email maraton, otvorite danas na kratko email i vidite da li imate poruke koje su hitne. Ako da, ujutro to zapišite kao jednu od obveza da odgovorite na njih, a onda poslijepodne ostavite za ostale poruke. Rezultat – slobodno vrijeme ujutro za produktivno obavljanje zadataka, a poslijepodne za nešto sporiji ritam uz email poruke i pregledavanje pristiglih ponuda.

Napunite baterije
Često vam se dogodi da, iako ne radite u kancelariji, vikend provedete uz računar. Prestanite to da radite. Slušajte svoj mozak koji vam govore da se ne može fokusirati i da mu je potreban odmor. Čak i kratke pauze mogu pomoći da povećate vašu produktivnost i konstruktivnost. Vikend provedite s dragim ljudima, čitajte, uživajte u ukusnim delikatesima, idite u prirodu. Vjerujte nam, nakon odmornog vikenda, ponedjeljak će postati vaš najkonstruktivniji dan u nedjelji.

Postanite jutarnji tip osobe
Odredite sebi da ćete ujutro ustati u šest sati. Pregledajte izvještaje s posla iz prošle nedjelje uz kafu, podsjetite se na tačke vaše to do liste i izdvojite vrijeme za doručak sa porodicom i odlazak u teretanu, trčanje u prirodu ili sl. Na ovaj način stvorićete jutarnju disciplinu koja će vas napuniti energijom za ostatak, itekako izazovnog radnog dana, a prije odlaska u kancelariju, odradićete par stvari itekako važnih za motivisanost na radnom mjestu, osjećaj samopouzdanja i ispunjenosti. Potrebna vam je snaga, kako psihološka, tako i fizička, zato je važno da se fokusirate na svoje zdravlje.

Manager

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *